ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τον Οδυσσέα Ελύτη τιμά η Google

τον-οδυσσέα-ελύτη-τιμά-η-google-114844

Σήμερα, η Google αφιερώνει το λογότυπό της στον Οδυσσέα Ελύτη με ένα doodle στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος στη θέση του γράμματος «L» ενώ την θέση των δύο «ο» καταλαμβάνουν ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι και μια ελιά.

Τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη τιμά σήμερα, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, η ελληνική σελίδα αναζήτησης της Google, αφού στο google doodle εμφανίζεται ο Έλληνας ποιητής, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1911.

Τα Google Doodles είναι οι παραλλαγές του λογοτύπου της Google που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα για να τιμήσουν μια σημαντική προσωπικότητα ή να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της τεχνολογίας, του πολιτισμού και όχι μόνο.

Η ρήση του ποιητή

Σήμερα, η Google αφιερώνει το λογότυπό της στον Οδυσσέα Ελύτη με ένα doodle στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος στη θέση του γράμματος "L" ενώ την θέση των δύο "ο" καταλαμβάνουν ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι και μια ελιά, παραπέμποντας στη ρήση του ποιητή: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη μέρα που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Ωστόσο, δεν έζησε πολύ την Κρήτη, αφού μόλις τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσιά του στον Πειραιά και η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30, διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα «ʼξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος», «Προσανατολισμοί» κ.ά..

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει, ακόμα, μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου