ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

SMS θα ειδοποιεί πότε οι αγελάδες είναι για άρμεγμα!

sms-θα-ειδοποιεί-πότε-οι-αγελάδες-είναι-γ-169962

Οταν ο Κρίστιαν Εσχ ήταν παιδί και ζούσε στην φάρμα της οικογένειάς του στην Ελβετία, τα κινητά τηλέφωνα ήταν ένα αντικειμενο του μέλλοντος. Τώρα, ο ίδιος φροντίζει ένα κοπάδι αγελάδες και έχει μαζί του πάντα ένα smartphone, όπου κι αν πηγαίνει. Ενίοτε, λαμβάνει ένα SMS… από μία εκ των αγελάδων του.

Κι αυτό, γιατί ο 60χρονος, ο οποίος έχει υπό την φροντίδα του 44 αγελάδες, συμβάλλει στην δοκιμή μίας συσκευής που εμφυτεύει αισθητήρες στις αγελάδες προκειμένου να ειδοποιούνται οι γελαδάρηδες πότε έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για το άρμεγμά τους. Οταν συμβαίνει αυτό, τότε η συσκευή στέλνει ένα SMS στο κινητό τηλέφωνο του γελαδάρη.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ελβετός δεν μένει στα ημίμετρα: το μήνυμα μπορεί να σταλεί σε οποιαδήποτε από τις ομιλούσες γλώσσες της Ελβετίας -γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, καθώς και σε αγγλικά ή ισπανικά.

Ο ηλεκτρονικός ανιχνευτής θερμοκρασίας, που πιθανότατα θα βγει στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους, είναι «πνευματικό τέκνο» καθηγητών σε Τεχνολογικού Κολλεγίου κοντά στην πρωτεύουσα, Βέρνη.

«θα γεμίσει ένα κενό στην αγορά, διότι οι αγελάδες υπό αυξανόμενη πίεση για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, δείχνουν όλο και λιγότερα δείγματα θερμότητας», λένε οι καθηγητές.

«Αυτό καθιστά δυσκολότερο για τους ελβετούς αγρότες να χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές οπτικές μεθόδους ώστε να ξέρουν πότε θα πρέπει να τους φέρουν τον ταύρο ή στο 80% των περιπτώσεων, την τεχνητή σπερματέγχυση», προσθέτουν.

Η συσκευή, ωστόσο, εγείρει ανησυχίες στους κόλπους των συνηγόρων των δικαιωμάτων των ζώων για την επεμβατικότητα στα «ιδιωτικά σημεία» της αγελαδας, αλλά και σκεπτικισμό ανάμεσα στους αγρότες, αναφορικά με το κόστος της που αναμένεται να φτάσει τα 1.400 δολάρια τουλάχιστον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου