ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφίστηκε Ρωσικό νομοσχέδιο λογοκρισίας του Internet

ψηφίστηκε-ρωσικό-νομοσχέδιο-λογοκρι-239518

Το Ρωσικό κοινοβούλιο ψηφίσε νομοσχέδιο που προβλέπει "μαύρη λίστα" για όσα websites κρίνονται "παράνομα", ενώ ενέκρινε και νόμο, που καθιστά τη δυσφήμιση ποινικό αδίκημα, προβλέποντας αυστηρές ποινές.

Όσα sites παραβιάζουν το νέο νόμο, ο οποίος αφορά σε σελίδες που περιέχουν πληροφορίες σχετικές με αυτοκτονίες, ναρκωτικά, "εξτρεμιστική προπαγάνδα", ή άλλο παράνομο περιεχόμενο, θα έχουν προσθεσμία 24 ωρών για να αφαιρέσουν το περιεχόμενο αυτό, αλλιώς θα τα κλείνουν, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Στην αρχή, η εφαρμογή του νόμου θα περιοριστεί σε όσα sites έχουν φωτογραφίες κακοποίησης παιδιών ή πληροφορίες για ναρκωτικά και αυτοκτονίες.

Το νομοσχέδιο θα υπογραφεί και θα λάβει νομική υπόσταση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, ενώ ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev, δήλωσε σχετικά πως πιστεύει ότι το Internet πρέπει να είναι ελεύθερο, αλλά να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κανόνων που η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να επεξεργαστεί.

Στα πλαίσια των διαμαρτυριών σχετικά με το νέο νόμο, η Ρωσική Wikipedia, όπως και άλλα δημοφιλή sites, προχθές, σταμάτησαν να λειτουργούν προσωρινά, εμφανίζοντας ένα μαύρο banner λογοκρισίας.

Παράλληλα, αρχική έγκριση έλαβε ένας νέος αυστηρός νόμος σχετικός με τη συκοφαντική δυσφήμιση, ο οποίος προβλέπει χρηματικές ποινές έως 12.500 ευρώ, καθώς και ποινή φυλάκιστης έως 5 χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου