ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε πορεία σύγκρουσης Apple και Google για τους χάρτες κινητής τηλεφωνίας

σε-πορεία-σύγκρουσης-apple-και-google-για-τους-χά-260708

Για πολλούς το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον σημαντικό μέσο πλοήγησης, λόγω των χαρτών που βρίσκονται στο επίκεντρο των εφαρμογών αυτών.

Μέχρι στιγμής, η Google κατείχε την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στον τομέα αυτό, με τους χάρτες της να αξιοποιούνται στα δημοφιλή iPhone και σε κάθε κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η Apple ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισέλθει στη μάχη, με την κυκλοφορία το φθινόπωρο νέας εφαρμογής χαρτογράφησης, που θα αντικαταστήσει τους χάρτες της Google στα iPhone και iPad.

Πολλοί αναρωτιούνται, όμως, αν η Apple έχει την αναγκαία τεχνογνωσία για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Google. Αν η Apple αποτύχει στην προσπάθειά της αυτή, οι καταναλωτές μπορεί να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για να στραφούν στα πιο φθηνά τηλέφωνα Android. Αν, όμως, η Apple πετύχει το στοίχημά της, η Google θα βρεθεί να αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση.

Η στροφή της Apple στις εφαρμογές χαρτογράφησης δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η εταιρία έχει ήδη εξαγοράσει εταιρίες ειδικευμένες στην τρισδιάστατη απεικόνιση, έχοντας επίσης εξασφαλίσει τα δικαιώματα χρήσης της υπηρεσίας TomTom, με ηλεκτρονικούς οδικούς χάρτες από 100 χώρες του κόσμου.

Η δημιουργία ψηφιακών χαρτών δεν είναι, όμως, εύκολη υπόθεση. Η Google δαπάνησε χρόνια για να τελειοποιήσει την υπηρεσία της αυτή. Την ίδια ώρα, η αντιγραφή του φιλόδοξου σχεδίου φωτογράφισης όλου του κόσμου, το πρόγραμμα StreetView, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Η Apple αυτή τη στιγμή δεν έχει σχεδόν τίποτα να επιδείξει σε ό,τι αφορά την χαρτογραφία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπαίνουν στη μάχη αυτή με άδεια χέρια», λέει ο Τζον Μιούσερ, διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού Programmable Web.

Η Apple τηρεί πλήρη μυστικότητα γύρω από το νέο της λειτουργικό σύστημα, το iOS 6, που θα περιέχει τη χαρτογραφική εφαρμογή. Μόλις η Apple εγκαινιάσει το νέο λειτουργικό, οι πελάτες της θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή GoogleMaps, αλλά μέσω του προγράμματος περιήγησης (browser) και όχι χάρη στην εφαρμογή Maps, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου