ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

DarwinTunes: Όταν η θεωρία της εξέλιξης παράγει μουσική

darwintunes-όταν-η-θεωρία-της-εξέλιξης-παράγει-μ-261534

Ένα πρόγραμμα πληροφορικής εμπνευσμένο από τη θεωρία της φυσικής εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, συνδυασμένο με τις μουσικές προτιμήσεις των χρηστών μιας ιστοσελίδας, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία της τέλειας μουσικής επιτυχίας, σύμφωνα με ερευνητές των οποίων οι εργασίες δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο παραγωγής της μουσικής από μουσικούς ήχους, που λαμβάνονται τυχαία, από κωδωνοκρουσίες έως τα απλά «μπιπ».

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται DarwinTunes, εκπέμπει κομμάτια διάρκειας 8 δευτερολέπτων το καθένα. Για το πείραμα, αυτές οι αλληλουχίες ήχων ακούστηκαν μέσω μιας ιστοσελίδας από 7.000 εθελοντές που τις σημείωναν σε μια κλίμακα που άρχιζε από το χαρακτηρισμό «ανυπόφορο» έως το «λατρεύω».

Το DarwinTunes «πάντρεψε» κατόπιν τις δέκα ομάδες των πιο δημοφιλών ήχων, μετά έκανε μίξη των μουσικών στοιχείων μεταξύ τους για να δημιουργήσει 20 νέα κομμάτια.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα πιο δημοφιλή κομμάτια που δημιουργήθηκαν κατ΄αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται από ένα μεγάλο αριθμό μουσικών τόνων και ρυθμών που υπάρχουν στα σύγχρονα τραγούδια.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η λαϊκή μουσική εξελίσσεται σταθερά και γιατί οι παραδοσιακές παραγωγές διαρκούν επί αιώνες, ίσως επί χιλιετίες, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στα Χρονικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (Pnas), τεύχος 18 έως 22 Ιουνίου.

Ο Αρμαντ Λιρόι, καθηγητής βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και από τους συντάκτες των εργασιών, σημειώνει ότι «όλος ο κόσμος νομίζει ότι η μουσική είναι το προϊόν μουσικών παραδόσεων που δημιούργησαν μεγαλοφυείς συνθέτες».

«Αλλά αυτό που φαίνεται ότι είναι ο πραγματικός κινητήρας της εξέλιξης της λαϊκής μουσικής, ίσως είναι η επιλογή του ακροατή».

Κάθε φορά που κάποιος «κατεβάζει» από το διαδίκτυο ένα μουσικό κομμάτι, κάνει μια «επιλογή», η οποία συνιστά, σύμφωνα με τον Λιρόι, μια «δημιουργική ενέργεια».

«Συνεπώς με αυτό τον τρόπο η φυσική επιλογή δημιουργεί κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη και αν η επιλογή μπορεί να δημιουργεί ζωή, αυτή η διαδικασία θα επιτρέπει την επιλογή ρυθμών της μουσικής ποπ», επισημαίνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου