Ένα βήμα πιο κοντά στο VDSL από το δίκτυο του ΟΤΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-31, 17:25:10
Ένα βήμα πιο κοντά στο VDSL από το δίκτυο του ΟΤΕ

Ένα βήμα πιο κοντά στην λιανική διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ αλλά και άλλους ISP μέσω αυτού, βρισκόμαστε την τελευταία ημέρα του Μάη 2012. Η αρμόδια αρχή αφού την τροποποίησε, ενέκρινε την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ. Σε ότι αφορά στον ΟΤΕ, απομένει να εγκρίνει η ΕΕΤΤ τις τιμές και τα πακέτα VDSL που θα διαθέσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε στις 31 Μαϊου, την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ για την παροχή χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, ολοκληρώνοντας, μεταξύ άλλων και εντός χρονοδιαγράμματος, τη ρυθμιστική της παρέμβαση για την ανταγωνιστική ανάπτυξη υπηρεσιών VDSL στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα για τη λιανική διάθεση προϊόντων VDSL από τον ΟΤΕ, επόμενο και τελικό βήμα είναι η υποβολή από τον ίδιο των στοιχείων που απαιτούνται, ώστε η ΕΕΤΤ να είναι σε θέση να εξετάσει και να εγκρίνει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις τιμές/πακέτα στις οποίες θα διατίθενται στους καταναλωτές.

O ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει δια του Τύπου ότι:

Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για τις συνδέσεις VDSL με ονομαστικές ταχύτητες 30Mbps/2,5Mbps είναι 19,90 ευρώ το μήνα και. για τις ταχύτερες 50Mbps/5Mbps στα 29,90 ευρώ το μήνα.

ΟΤΕ: «Θέλετε VDSL;»

Ο ΟΤΕ απευθύνει κάλεσμα στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την παροχή υπηρεσιών VDSL 30/2,5Mbps ή και 50/5Mbps. Με μια επιστολή στον Τύπο, διαμαρτύρεται για τη στασιμότητα, ανακοινώνει τις περιοχές όπου μπορεί να δοθεί VDSL στους χρήστες και δημοσιεύει τις τιμές στις οποίες θα διαθέσει ο Οργανισμός VDSL από το Μάιο. Τότε, παύει η απαγόρευση να προηγηθεί του ανταγωνισμού, ως ο φορέας με σημαντική ισχύ στην αγορά, αφού οι εναλλακτικοί είχαν έξι μήνες για να δείξουν τις προτάσεις τους.

Πριν από την έγκρισή της, η Προσφορά Αναφοράς τροποποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η Προσφορά Αναφοράς ορίζει λεπτομερώς τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους δείκτες ποιότητας και τη διαδικασία, που θα ακολουθεί στο εξής ο ΟΤΕ κατά την παροχή χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης σε τρίτους παρόχους για την ανάπτυξη και λιανική διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων VDSL, ώστε να διασφαλίζεται η μη διακριτική μεταχείριση, η διαφάνεια και η ισότιμη πρόσβαση στο δίκτυο υποδομής.

Η ζωή μου με το VDSL

Ένας από τους πρώτους χρήστες της υπηρεσίας γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ μιλά στο tech.in.gr για την ζωή με το VDSL. Τι αλλάζει στην εμπειρία χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, τι συμβαίνει με την IPTV όταν κατεβάζεις torrent, πόσο γρήγορο γίνεται το κατέβασμα και τι αλλάζει με την σημαντικά αυξημένη ταχύτητα στο ανέβασμα;

Η εμπειρία όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου μέσω VDSL μπορώ να πω ότι είναι απολαυστική.

Φυσικά, να διευκρινίσω ότι στην ταχύτητα παίζει ρόλο και ο υπολογιστής (σταθερός ή φορητός) και ο εξοπλισμός του (κάρτες οθόνης, δικτύου). Εκτός από τον υπολογιστή, από την πλευρά του Διαδικτύου, μετράει πόσο καλή απόκριση έχει το σάιτ που επισκέπτεσαι στα αιτήματα για κατέβασμα αρχείων. Και στο VDSL λοιπόν, ισχύει ο κανόνας του bottleneck, δηλαδή η σύνδεσή σου θα είναι τόσο αργή όσο ο πιο αργός κόμβος στην ίδια αλυσίδα.

Το σερφάρισμα είναι άνετο.

Κατά την άποψή μου, όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται αποδίδονται στα ίδια τα site και στο σχεδιασμό τους. Οι σύνδεσμοι σε διάφορες υπηρεσίες, όπως το Facebook και το Twitter, και οι διαφημίσεις, πολλές φορές καθυστερούν την εμφάνιση της σελίδας, ειδικά όταν κάνουν refresh.

Το download έγινε και αυτό μια ευχαρίστηση.

Οι ταχύτητες είναι πολύ πιο γρήγορες, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την άλλη πλευρά.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

Κατέβασμα των Windows 8 Consumer Preview (ISO images, 32 και 64 bit). Ενδεικτικές ταχύτητες που έπιασα: από 4 μέχρι 5+ MB/sec, για μεγάλα μεγέθη αρχείων, από ένα site με μεγάλη κίνηση.

Κατέβασμα από τα πρώην site μοιράσματος αρχείων (τα οποία έκλεισαν) για σειρές και ταινίες ως free user (με μειωμένη ταχύτητα όπως αναφέρουν). Έπιανα από 100 μέχρι 150KB/sec, μπορεί και 200KB/sec στη καλύτερη περίπτωση, αν και σπάνια.Torrent, η αγαπημένη μου κατηγορία: Ξεκίνησα να τα χρησιμοποιώ ως εναλλακτικό τρόπο κατεβάσματος σε ημερήσια βάση. Το μειονέκτημα αυτού του τρόπου είναι η απαίτηση να ανταποδίδεις, επιτρέποντας την πρόσβαση για τουλάχιστον 1,5 φορές το μέγεθος αυτού που κατέβασες. Αυτό όμως δεν μου προκάλεσε καμία ανησυχία. Με την ταχύτητα ανεβάσματος που είχα, δεν με ενοχλούσε καθόλου. Το άφηνα ανοιχτό και έδινα πίσω τουλάχιστον 3 φορές και παραπάνω από ότι είχα κατεβάσει (έχει φτάσει μέχρι και 20). Αναφέρομαι σε όγκο αρχείων από 350 μέχρι 500ΜΒ.«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» και, χώρο να ’χεις να κατεβάζεις!

Ειδικά τους τελευταίους μήνες μου άνοιξε η όρεξη και έχω κατεβάσει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Πρόκειται για μεγάλα μεγέθη αρχείων, από 1, 3, 4 και 6 GB που μπορεί να φτάσουν τα 17 ή και τα 20GB. Και για να συνεισφέρω, δίνω πίσω αντίστοιχα πολλαπλάσια κατά 4 με 5 φορές -κατεβάζω 20GB και δίνω πίσω 100GB. Ένα screenshot...

Αναφέρομαι σε ελεύθερα site που μπορεί κανείς να τα βρει όλα αυτά. Αντίστοιχα, πρέπει κανείς να αξιολογήσει και την ασφάλεια αυτού που κατεβάζει, αλλά και πού μπορεί να είναι οι συνδεδεμένοι χρήστες αρκετά λίγοι, για να επιτύχει υψηλές ταχύτητες.

Υπήρξε περίπτωση, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, όπου 13,6GB κατέβηκαν σε περίπου 2,5 με 3 ώρες. Άλλοτε, για ένα μικρό αρχείο, π.χ. 4GB, χρειαζόσουν από 3 έως 5 ημέρες, αλλά... αυτά έχει το ελεύθερο κατέβασμα χωρίς περιορισμούς ως προς το ανέβασμα.

Υπάρχουν και τα site με εγγραφή και αυστηρούς όρους ως προς το ratio που πρέπει να τηρείς. Παρ’όλο που μπορεί να κατεβάζεις γρήγορα (6,5GB σε περίπου 30 λεπτά), το ανέβασμα μπορεί να μην είναι και τόσο γρήγορο και μπορεί να σε αποβάλλουν στο τέλος αν τύχει και κατεβάσεις κάτι μεγάλο που δεν είναι και σε μεγάλη ζήτηση. Σε ότι αναφέρομαι δεν είναι για ελληνικά site...Με την έγκριση της Προσφοράς Αναφοράς του ΟΤΕ ολοκληρώνεται η διαδικασία, που είχε ξεκινήσει από την ΕΕΤΤ, στις αρχές του 2011, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, καθώς και τη συντεταγμένη μετάβαση της Ελλάδας στις νέες δικτυακές υποδομές ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σημαντικοί «σταθμοί» αυτής της διαδικασίας ήταν

-η επιβολή προσωρινών μέτρων στον ΟΤΕ, ώστε να εξαλειφθεί τυχόν χρονικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη λιανική αγορά (Μάρτιος 2011). Ακολούθησε η έγκριση κοστοστρεφών τιμών χονδρικής διάθεσης υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ (Δεκέμβριος 2011), -η έκδοση του Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης προς αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας της σύνδεσης από τη συνύπαρξη τεχνολογιών στο δίκτυο (Μάρτιος 2012) και τέλος, -η σημερινή έγκριση της Προσφοράς Αναφοράς του ΟΤΕ για τη χονδρική αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=