ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Γρήγορη και έξυπνη μετακίνηση με ένα… κλικ

θεσσαλονίκη-γρήγορη-και-έξυπνη-μετακ-287739

Ένα μόλις… click μακριά είναι πλέον όσοι θέλουν να μετακινηθούν γρήγορα και έξυπνα στη Θεσσαλονίκη χάρη στο Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας και Ελέγχου Κυκλοφορίας που μέσω της ιστοσελίδας http://www.mobithess.gr δίνει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τη βιώσιμη μετακίνηση.

Πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα στην Ελλάδα και αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια των βασικών φορέων της πόλης που ασχολούνται με την αστική κινητικότητα, την κυκλοφορία και το περιβάλλον – Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κ.Μ., Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, κάτω από τον τεχνικό συντονισμό του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ)- σε συνεργασία και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Οικονομικής των Μεταφορών ΤΟΙ.

Το σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα και από το Κέντρο Αστικής Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το οποίο εγκαινίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Το καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο κάποιον που θέλει να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη με οποιοδήποτε τρόπο (πεζός, οδηγός, με αστική συγκοινωνία ή/και συνδυασμό αυτών), προσφέροντάς του τρεις εναλλακτικές διαδρομές: τη συντομότερη, την οικονομικότερη και την περιβαλλοντικά πιο φιλική, οι οποίες μπορεί να συμπίπτουν, μπορεί και όχι. Για παράδειγμα, η επιλογή μετακίνησης με ΙΧ αυτοκίνητο γίνεται με κριτήρια την απόσταση, το χρόνο, την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου και τη λιγότερη έκθεση σε ρύπους ενώ αντίστοιχα, η μετακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες γίνεται με κριτήρια την απόσταση περπατήματος από 100 έως 300 μέτρα.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας διαθέτει το «ευφυές» κέντρο ελέγχου του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, 12 ελεγκτές φωτεινής σηματοδότησης που θα εγκατασταθούν σε σηματοδοτούμενους κόμβους σε όλο το μήκος της οδού Τσιμισκή, καταγραφείς της κυκλοφορίας, κάμερες ανίχνευσης συμβάντων και μετρητές φόρτου κυκλοφορίας που θα καλύπτουν 65 λωρίδες.

Το Κέντρο Αστικής Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και διαθέτει ένα ακόμα Σημείο Πληροφόρησης (Info Point) εγκατεστημένο επί της οδού Εγνατίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμάρας. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στο χρήστη του είναι η παροχή εναλλακτικών λύσεων για μετακίνηση εντός της πόλης, προτεινόμενες διαδρομές με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση πολιτών και τουριστών σε θέματα αστικής κινητικότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου