«Κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης» για διαβητικούς με ορισμένες αντλίες ινσουλίνης

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-26, 23:01:21
«Κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης» για διαβητικούς με ορισμένες αντλίες ινσουλίνης

Προειδοποίηση για κενά ασφάλειας σε ορισμένες αντλίες ινσουλίνης της εταιρείας Medtronic εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν ασύρματη πρόσβαση στις συσκευές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Οι αντλίες ινσουλίνης είναι φορητές συσκευές που φοριούνται στη μέση και απαλλάσσουν τους ασθενείς με διαβήτη Τύπου Ι από τις συχνές ενέσεις ινσουλίνης. Η συσκευή παρακολουθεί διαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και όταν χρειάζεται διοχετεύει αυτόματα ινσουλίνη μέσω υποδόριας βελόνας που παραμένει μόνιμα τοποθετημένη.

Η προειδοποίηση της FDA, αναφέρει το Reuters, αφορά τη σειρά Medtronic MiniMed 600, η οποία διαθέτει επιμέρους αντλία ινσουλίνης και μετρητή σακχάρου που επικοινωνούν ασύρματα μέσω Bluetooth.

Χάκερ μπορούν θεωρητικά να συνδεθούν στη συσκευή όταν η αντλία επιχειρεί να συνδεθεί (pairing) με άλλα συστήματα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά.

Η Medtronic ήρθε σε επικοινωνία με τους χρήστες για να εξηγήσει τους κινδύνους και να τους συστήσει να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία «Remote Bolus», να μην μοιράζονται τον σειριακό αριθμό της συσκευής και να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία Bluetooth σε δημόσιους χώρους.

Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται τώρα με την FDA για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διευκρίνισε πάντως ότι οι αντλίες δεν μπορούν να παραβιαστούν μέσω του Διαδικτύου.

Η χορήγηση υπερβολικής δόσης ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμικό κώμα και θάνατο.

Οι αντλίες ινσουλίνης είναι η πιο πρόσφατη υπόθεση κενών ασφάλειας σε κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες για την κυβερνοασφάλεια κάθε είδους συνδεδεμένων συσκευών, από εκτυπωτές και δρομολογητές μέχρι έξυπνα ψυγεία.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=