ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Twitter: Ανεπαρκής η ασφάλεια της πλατφόρμας, αποκαλύπτει πρώην στέλεχος

twitter-ανεπαρκής-η-ασφάλεια-της-πλατφόρμας-859995

Το Twitter παραπλάνησε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις άμυνες της πλατφόρμας απέναντι σε χάκερς αλλά και σε ψευδείς λογαριασμούς, αποκαλύπτουν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Washington Post.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Πίτερ Ζάτκο, ο οποίος με μία έγγραφη καταγγελία 84 σελίδων υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εσκεμμένα έδινε ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι διέθετε προηγμένο πλάνο ασφαλείας.

Παράλληλα, αναφέρει στο συγκεκριμένο υπόμνημα ότι είχε προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι οι μισοί από τους σέρβερ της εταιρείας «έτρεχαν» ξεπερασμένο και επισφαλές λογισμικό. Σημειώνεται ότι ο Ζάτκο είχε παρελθόν και στη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου καθώς ήταν διάσημος χάκερ με το ψευδώνυμο «Mudge».

Αποκαλύψεις εν μέσω δικαστικής διαμάχης

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μία περίοδο που η εταιρεία έχει εμπλακεί σε νομική διαμάχη με το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, αφού αυτός τερμάτισε τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε παραβίαση της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ είχε κατηγορήσει το Twitter ότι έκρυβε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών των bots που ήταν σε λειτουργία στην πλατφόρμα. Η σχετική δίκη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου.

Η έγγραφη αναφορά του Ζάτκο κατατέθηκε περίπου πριν από ένα μήνα στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), στην επιτροπή εμπορίου (Federal Trade Commission) και στο ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Washington Post.

Το ίδιο υπόμνημα έχει αποσταλεί σε αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών

Στην καταγγελία του Ζάτκο υποστηρίζεται επίσης ότι το Twitter έδινε προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών της υπηρεσίας αντί στην μείωση του spam, δηλαδή τη δράση των ψεύτικων λογαριασμών.

Μάλιστα, τονίζεται ότι τα στελέχη της εταιρείας μπορούσαν να κερδίσουν μεμονωμένα μπόνους ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων αν επιτύγχαναν στόχους που συνδέονταν με την αύξηση των χρηστών, σύμφωνα με την καταγγελία. Αντίθετα, δεν υπήρχαν ανάλογες προβλέψεις για την περικοπή της δράσης των ψευδών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNN, η νομική ομάδα του Ίλον Μασκ έχει κλητεύσει τον Ζάτκο ώστε αυτός να καταθέσει στην επερχόμενη δίκη. Ο Πίτερ Ζάτκο αποχώρησε από τη θέση του υπευθύνου ασφαλείας του Twitter τον Ιανουάριο, δύο χρόνια μετά τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου