ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απίστευτο: Βρέθηκαν ερυθρά αιμοσφαίρια σε πτώμα 5300 χρόνων

απίστευτο-βρέθηκαν-ερυθρά-αιμοσφαίρ-305856

Οι πάγοι διατήρησαν τόσο καλά το νεκρό σώμα του «Ετζι» ώστε όταν βρέθηκε στις ιταλικές Αλπεις το 1991 οι επιστήμονες να βρουν πολύτιμα μυστικά κατά την εξέτασή του. Κανείς δεν περίμενε ωστόσο ότι θα ανακάλυπταν και «ζωντανά» ίχνη αίματος!

Ο «Ετζι, ο άνθρωπος των πάγων» όπως ονομάστηκε η μούμια φέρει πολλά σοβαρά τραύματα και μώλωπες στο κορμί του και 21 χρόνια μετά την πρώτη εξέτασή του από τους επιστήμονες ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν τελικά ίχνη αίματος στα τραύματα του από τα οποία ήταν εφικτή η απομόνωση κανονικών ερυθρών κυττάρων.

Πρόκειται βέβαια για το παλαιότερο δείγμα ανθρώπινου αίματος που έχει αναλυθεί ποτέ και η επιστημονική κοινότητα περιμένει με μεγάλη αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το τελευταία γεύμα του «Ετζι» (κρέας ελαφιού) και πώς βρήκε τραγικό, φρικτό και πάρα πολύ βίαιο θάνατο σε 2745 μέτρα υψόμετρο…

Η ομάδα Ιταλών και Γερμανών επιστημόνων είναι σίγουροι ότι ο άντρας έχει πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης ενώ η καταγωγή του ήταν είτε από την Κορσική είτε από την Σαρδηνία.

Υπολογίζεται ότι το ύψος του ήταν 1,60 μ., το βάρος του 50 κιλά, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών του καστανά ενώ την εποχή που δολοφονήθηκε ήταν περίπου 45 ετών. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ο θάνατός του να προήλθε από ένα βέλος (από πυρόλιθο) το οποίο τον βρήκε στο πίσω μέρος του δεξί ώμου του, το οποίο έκοψε ζωτική αρτηρία.

«Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν πως η ανάλυση του αίματός του έδωσε αποτελέσματα που θα βρίσκαμε σήμερα σε έναν απολύτως υγιή άνθρωπο», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Ζινκ και τόνισε πως σε αντίθεση με όσα πίστευαν πριν την ανάλυση, ο θάνατος του «Ετζι» ήταν ακαριαίος.

Ο άντρας της παλαιολιθικής εποχής πάντως απέκτησε μορφή λίγα χρόνια πριν, με την βοήθεια ψηφιακής σάρωσης 3D, εικόνων Pέντγκεν, αναλύσεων DNA και αναλύσεων οστών.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο οι οποίοι πιστεύουν ότι ο άντρας αυτός κουβαλούσε κάποιου είδους κατάρα η οποία είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα δεδομένου ότι από την ημέρα που παραδόθηκε η μούμια στους παλαιοντολόγους μέχρι σήμερα εφτά άνθρωποι που την είδαν από κοντά βρήκαν τον θάνατο κάτω από πολύ μυστήριες συνθήκες!

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου