ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξανά στην «κορυφή» οι ΗΠΑ: Κατέχουν και πάλι τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

ξανά-στην-κορυφή-οι-ηπα-κατέχουν-και-899697

Οι ΗΠΑ επανήλθαν στην κορυφή των υπερυπολογιστών, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία, χάρη στο νέο πανίσχυρο υπερυπολογιστικό σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Rigde (ORNL) του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Τενεσί.

To πανίσχυρο υπερυπολογιστικό σύστημα Frontier κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων και ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.

Ο Frontier είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής που ξεπέρασε το φράγμα του Exaflop (1,1 Exaflop/sec), πραγματοποιώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Το σύστημα, ένας HPE Cray EX, διαθέτει συνολικά 8.730.112 πυρήνες.

Στη δεύτερη θέση έπεσε ο έως τώρα κάτοχος της πρώτης θέσης, ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN, ο οποίος έχει ισχύ 442 Pflop/sec και 7.630.848 πυρήνες.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε το νέο και μεγαλύτερο σήμερα ευρωπαϊκό υπερυπολογιστικό σύστημα LUMI (152 PFlop/sec) που βρίσκεται στη Φινλανδία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής, ο γαλλικός Adastra στο κέντρο GENCI-CINES, για πρώτη φορά μπήκε στην κορυφαία παγκόσμια δεκάδα (στη δέκατη θέση).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Summit (ΗΠΑ), Sierra (ΗΠΑ), Sunway TaihuLight (Κίνα), Perlmutter (ΗΠΑ), Selene (ΗΠΑ) και Tianhe-2A (Κίνα).

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου