ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

TikTok: Κίνδυνοι, τραυματισμοί ακόμα και θάνατοι στο βωμό των likes – Οι πιο επικίνδυνες «προκλήσεις»

tiktok-κίνδυνοι-τραυματισμοί-ακόμα-και-θάν-901879

To viral έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάποιοι θα κάνουν τα πάντα, από χονδροειδείς φάρσες έως επικίνδυνες προκλήσεις, για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα likes μπορούν.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς διαύλους για να το πετύχουν είναι πλέον το TikTok όπου κατά καιρούς εμφανίζεται κάποια νέα επικίνδυνη πρόκληση.

Κάποιες από τις κατά καιρούς τάσεις, ωστόσο, δεν είναι απλώς επικίνδυνες, αλλά και δυνητικά θανατηφόρες.

Benadryl challenge

Η πρόκληση αυτή ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκου ώστε να κάνουν κεφάλι και να φτάσουν να βιώσουν παραισθήσεις. Η διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ζήτησε από την πλατφόρμα να αφαιρέσει τα βίντεο, προειδοποιώντας πως η μεγάλη ποσότητα φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, επιληψία, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Coronavirus challenge

To Μάρτιο του 2021, η αποκαλούμενη πρόκληση του κορωνοϊου κυκλοφορούσε ευρέως στα social media, προκαλώντας τους χρήστες να γλείφουν αντικείμενα σε δημόσιους χώρους, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Eye challenge

Η πρόκληση αυτή προέτρεπε τους TikTokers να βάζουν μεταξύ άλλων απολυμαντικό χεριών, χλωρίνη και αφρό ξυρίσματος κοντά στα μάτια τους, με το επιχείρημα πως θα άλλαζε το χρώμα τους.

Milk crate challenge

Στην πρόκληση «milk crate» οι χρήστες στοιβάζουν καφάσια μπύρας σε σχήμα πυραμίδας, προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν σ’αυτά. Ωστόσο, συχνά χάνουν την ισορροπία τους με αποτέλεσμα να τραυματίζονται.

Blackout challenge

Η συγκεκριμένη πρόκληση δεν ξεκίνησε από το TikTok, ωστόσο κυκλοφόρησε αρκετά στην πλατφόρμα. Ζητούσε από τους χρήστες να προκαλέσουν στον εαυτό τους ασφυξία ώστε να κάνουν κεφάλι. Ωστόσο, τουλάχιστον για ένα άτομο, μια 10χρονη στην Ιταλία, η πρόκληση αποδείχτηκε θανατηφόρα.

Burning pile challenge

Η συγκεκριμένη πρόκληση ξεκινά με τους χρήστες να φαίνονται ντυμένοι καθημερινά, προτού με ένα άναμμα του αναπτήρα εμφανιστούν διαφορετικά ενδεδυμένοι. Βεβαίως, αυτό παρ’ολίγον να στοιχίσει τα μαλλιά της Μόντι Μονρόε.

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Στην πλατφόρμα εμφανίστηκαν πλήθος βίντεο με ανθρώπους που κάνουν ενέσεις υαλουρονικού, προκαλώντας την προειδοποίηση από την Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων Χειρουργών για μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες.

Stand up challenge

Η συγκεκριμένη πρόκληση απαιτεί καλά γυμνασμένα άτομα, καθώς καλείται ο ένας να καταφέρει να ισορροπήσει σταδιακά από την πλάτη τού δεύτερου, στους ώμους του. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, την πρόκληση δεν θα πρέπει να επιχειρούν μη γυμναστές ή τρέινερς, καθώς μπορεί να καταλήξουν με σπασμένο αυχένα.

Cha Cha Slide

Η πρόκληση Cha Cha Slide αντλεί έμπνευση από το τραγούδι του DJ Casper, όμως κόντρα στις περισσότερες τάσεις του TikTok, δεν περιλάμβανε χορό, αλλά επικίνδυνους ελιγμούς αυτοκινήτων εν κινήσει.

Basketball beer challenge

Η πρόκληση αυτή προέτρεπε τους χρήστες να βάζουν ένα μπουκάλι ή κουτάκι μπύρας πάνω σε μπάλα του μπάσκετ και στη συνέχεια να την αφήνουν να πέσει κάτω προσπαθώντας να πιάσουν το ποτό. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα μπουκάλια αναπηδούν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ίδιων των χρηστών ή περαστικών.

Scalp popping challenge

Η τάση αυτή προκαλούσε τους χρήστες να πιάσουν μια τούφα μαλλιών από το κεφάλι τους και να την ξεριζώσουν απότομα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται τα στοιχεία από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες του Tik Tok στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.600.000, εκ των οποίων το 47% δηλώνουν 18 – 24 ετών, το 24% είναι 25 – 34 ετών και το 10% είναι 13 – 17 ετών.

Με πληροφορίες από Newsweek

Πηγή: lifo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου