ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αpple: Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα ετοιμάζονται να ιδρύσουν το πρώτο σωματείο

αpple-οι-εργαζόμενοι-στα-καταστήματα-ετο-6232

Οι εργαζόμενοι στο εμβληματικό κατάστημα λιανικής Grand Central Terminal της Apple στη Νέα Υόρκη λαμβάνουν μέτρα για τη συνδικαλιστική οργάνωση, ξεκινώντας μια νέα εργατική αντιπαράθεση με τον κατασκευαστή των iPhone.

Οι διοργανωτές, που αυτοαποκαλούνται Fruit Stand Workers United, βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους συναδέλφους τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της FSWU. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να εκπροσωπηθούν από το συνδικάτο Workers United, που ανήκει στο International Union Employees Service, το οποίο δραστηριοποιείται με επιτυχία για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σε ορισμένα καταστήματα Starbucks στις Η.Π.Α.

Η FSWU απαιτεί υψηλότερους μισθούς και επιδιώκει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη με την Apple για παροχές, ασφάλεια στο χώρο εργασίας και άλλα θέματα απασχόλησης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, καταγράφει τεράστια αύξηση της περιουσίας της, ενώ «οι εργαζόμενοι λιανικής της ζουν επισφαλώς».

Apple: «Προσφέρουμε πολύ ισχυρό πακέτο παροχών και προνόμια»

Ένας εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία προσφέρει «πολύ ισχυρό πακέτο παροχών και προνόμια» για εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Η Apple καταβάλλει στους εργαζομένους λιανικής της έναν αρχικό μισθό 20 δολάρια ανά ώρα και παρέχει επίσης γονική άδεια και ενισχύσεις μέσω μετοχών, ενώ διεύρυνε τις ημέρες ασθενείας και άλλες παροχές για τους εργαζόμενους λιανικής στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος.

Οι εργαζόμενοι στην Apple επιδιώκουν να συνδικαλιστούν σε μια εποχή που ο ακτιβισμός στο χώρο εργασίας αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι της Amazon σε μια αποθήκη του Staten Island ψήφισαν υπέρ του πρώτου συνδικάτου της εταιρείας στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα και οι barista των Starbucks σε διάφορες περιοχές ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στα τέλη Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στο Google Fiber στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, υποστήριξαν μια προσπάθεια του συνδικάτου, και έγιναν οι πρώτοι εργαζόμενοι με δικαιώματα διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Συνδικάτου Εργαζομένων της Alphabet.

Από τον Σεπτέμβριο, η Apple δήλωσε ότι είχε 154.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, αν και ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει διεθνείς εργαζόμενους και το εταιρικό εργατικό δυναμικό της εταιρείας, μαζί με υπαλλήλους λιανικής σε 270 Apple Stores των ΗΠΑ.

Πηγή: OT.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου