ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως αληθινό: Το γιγαντιαίο Airbus A380 πέταξε με καύσιμα από μαγειρικό λάδι

κι-όμως-αληθινό-το-γιγαντιαίο-airbus-a380-πέταξ-58500

Να σημειώσουμε από τώρα πως δεν πρόκειται για κάποιο Πρωταπριλιάτικο αστείο. Πράγματι, ένα γιγαντιαίο jumbojet, το A380 της Airbus κατάφερε να ολοκληρώσει μια δοκιμαστική πτήση χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα καύσιμα από…μαγειρικό λάδι, όπως μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιβατικά αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν ποτέ και παρόλο που η παραγωγή τους έχει σταματήσει από πλευράς Airbus, η εταιρία βρήκε τρόπο να τα εκμεταλλευτεί. Η δοκιμαστική πτήση έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου και διήρκησε τρεις ώρες από το αεροδρόμιο Blagnac στην Τουλούζ (έδρα της Airbus) προς τη Νίκαια της Γαλλίας.

Τα καύσιμα ήταν τύπου SAF (Sustainable Aviation Fuel) τα οποία στα κύρια συστατικά τους έχουν χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και απόβλητα λίπη, τα οποία παρείχε η εταιρία TotalEnergies.

Οι δοκιμές της Airbus με τύπου SAF καύσιμα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 με ένα A350 και ένα A319 αεροσκάφος τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εταιρία ελπίζει πως μέχρι το 2030 θα έχει καταφέρει να πιστοποιήσει τα αεροπλάνα της ώστε να πετούν μόνο με SAF καύσιμα. Αυτή τη στιγμή τα αεροσκάφη της Airbus μπορούν να πετάξουν με έως και 50% SAF καύσιμα, μαζί με την παραδοσιακή κηροζίνη.

Επίσης στα σχέδιά της είναι να φέρει στον κόσμο το πρώτο αεροσκάφος με μηδέν ρύπους μέχρι το 2035.

Πηγή: unboxholics.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου