ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Kaspersky: Δημόσιες υπηρεσίες στην Ιταλία απεγκαθιστούν το ρωσικό αντιικό λογισμικό

kaspersky-δημόσιες-υπηρεσίες-στην-ιταλία-απε-91511

Η ιταλική κυβέρνηση περιορίζει τη χρήση του ρωσικού αντιικού λογισμικού Kaspersky στο Δημόσιο φοβούμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για κυβερνοεπιθέσεις, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Πληροφοριών, το οποίο συνέστησε στους χρήστες προϊόντων της Kaspersky να προτιμήσουν εναλλακτικές λύσεις λόγω του κινδύνου ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Ασφάλειας της ιταλικής κυβέρνησης, Φράνκο Γκαμπριέλι, ανακοίνωσε στη Γερουσία ότι αλλάζει τον κανονισμό ώστε να επιτρέπει στις δημόσιες υπηρεσίες την απεγκατάσταση του λογισμικού.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε πηγή του Reuters που δεν κατονομάζεται.

Τα γραφεία της Kaspersky Labs στην Ιταλία εξέφρασαν την ανησυχία της εταιρείας για τους ιταλούς υπαλλήλους της και τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον της για γεωπολιτικούς και όχι τεχνικούς λόγους. Η εταιρεία είναι ιδιωτική και δεν συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση, τόνισαν.

Επίσης στην Ιταλία, η ομάδα της Ferrari στη Φόρμουλα 1 ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία χορηγίας με την Kaspersky αναστέλλεται με αμοιβαία συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ferrari δήλωσε πως η εταιρεία επανεξετάζει τη χρήση του αντιικού λογισμικού.

Η ανησυχία για ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση είχε οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση να απαγορεύσει τα προϊόντα Kaspersky ήδη από 2017.

Η Kaspersky έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ ο ιδρυτής της, Γιεβγκένι Κασπέρσκι, είχε ταχθεί υπέρ της διπλωματίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν» είχε γράψει στο Twitter στις αρχές Μαρτίου.

Η Kaspersky Labs είχε ανακοινώσει το 2020 ότι μεταφέρει όλες τις υποδομές επεξεργασίας δεδομένων από τη Ρωσία στην Ελβετία, και ανοίγει παράλληλα «κέντρα διαφάνειας» σε Καναδά, Ευρώπη και άλλες χώρες προκειμένου να δώσει στους πελάτες της τη δυνατότητα ελέγχου του κώδικά της.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου