ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H περίπτωση του αεροπλανοφόρου που πουλήθηκε για ένα δολάριο

h-περίπτωση-του-αεροπλανοφόρου-που-που-92074

Το USS Kitty Hawk ήταν κάποτε το καμάρι του αμερικανικού στόλου, δοκιμασμένο στους πολέμους του Βιετνάμ και του Περσικού Κόλπου.

Τώρα, το αεροπλανοφόρο των 80.000 τόνων βρίσκεται εν πλω στο τελευταίο ταξίδι της καριέρας του γίνει παλιοσίδερα.

Ο γίγαντας παροπλίστηκε και πουλήθηκε πέρυσι στα διαλυτήρια Shipbreaking Limite του Τέξας για λιγότερο από ένα δολάριο, αναφέρει το CNN.

To πλοίο έπρεπε να ταξιδέψει στο Τέξας από την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Με μήκος 319 μέτρα και πλάτος 77 μέτρα, ήταν υπερβολικά μεγάλο για να περάσει από τη Διώρυγα του Παναμά οπότε αναγκαστικά κάνει τον γύρο της Νότιας Αμερικής.

Το Kitty Hawk ναυπηγήθηκε το 1960 και πήρε το όνομα της περιοχής στη Βόρεια Καρολίνα από όπου απογειώθηκαν για πρώτη φορά οι αδελφοί Ράιτ.

Παρέμεινε σε ενεργό δράση για σχεδόν μισό αιώνα πριν αποσυρθεί το 2009.

To παροπλισμένο Kitty Hawk ρυμουκλείται έξω από τις ακτές των ΗΠΑ

Για μια δεκαετία το αεροπλανοφόρο επιχειρούσε έξω από το Βιετνάμ. Στη διάρκεια της τελευταίας αποστολής του το 1972 έγινε διαβόητο για αυτό που αργότερα θα χαρακτηριζόταν «θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία του αμερικανικού ναυτικού».

Ήταν μια συμπλοκή που ξέσπασε για ασαφή λόγο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους ναύτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 47 άτομα.

Το 1984 το αεροπλανοφόρο έγινε ξαφνικά διάσημο για έναν άλλο λόγο: συγκρούστηκε με ρωσικό υποβρύχιο της κλάσης Victor ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με ένα κομμάτι του υποβρυχίου να μένει κολλημένη στην πλώρη του.

To Kitty Haek συνοδευόμενο από σκάφη της ακτοφυλακής στην Ιαπωνία το 2001 (ΕΡΑ)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Kitty Hawk υποστήριξε την αμερικανική επιχείρηση στη Σομαλία και χρησιμοποιήθηκε για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το καλοκαίρι του 1998 ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου παρέμεινε για μια δεκαετία.

Ήταν η τελευταία αποστολή του πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για απόσυρση.

Το Kitty Hawk ήταν επίσης το τελευταίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο που κινούταν με πετρέλαιο, πριν από την εμφάνιση των πυρηνοκίνητων πλοίων της κλάσης Nimitz.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου