ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συναγερμός για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στο διατραπεζικό σύστημα Swift

συναγερμός-για-ρωσικές-κυβερνοεπιθέ-96753

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι μεγάλες δυτικές τράπεζες ανησυχώντας για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις ρώσων χάκερς κατά του Swift, μετά την οριστική εκδίωξη επτά κορυφαίων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα συναλλαγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Θυμίζουμε πως το Swift έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας το Σάββατο, με αποτέλεσμα μερικές από τις κυριότερες ρωσικές τράπεζες όπως η VTB και η Promsvyazbank, που χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της χώρας, να βγουν πλέον εκτός του συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έκτοτε ανώτατα στελέχη δυτικών τραπεζών που έχουν ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια των ιδρυμάτων έχουν τεθεί σε ανώτατο συναγερμό ανησυχώντας πως το Swift θα βρεθεί στο στόχαστρο εκδικητικών επιθέσεων από τους Ρώσους χάκερς.

Θεωρούν μάλιστα πως είναι πιθανότερο οι χάκερς να επιλέξουν να χτυπήσουν το Swift παρά μεμονωμένες δυτικές τράπεζες θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερα προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

«Είναι το πιο αποτελεσματικό μέρος να χτυπήσει κανείς, είναι ο πυρήνας του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, το νήμα που ενώνει τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά στους FT, τραπεζικό στέλεχος.

To Swift παίζει ζωτικό ρόλο στις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, συνδέοντας πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, διευκολύνοντας συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ημερήσια βάση.

Βέβαια, σε συναγερμό για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις από την Ρωσία βρίσκονται ευρύτερα οι δυτικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός πως για την ώρα οι χάκερς έχουν βάλει στο στόχαστρο μόνο την Ουκρανία και τις δομές της. Όμως, υπάρχει εύλογη ανησυχία πως όσο η ένταση στο πολεμικό μέτωπο εντείνεται, αναλόγως θα κλιμακωθεί και η επίθεση των χάκερς.

Σχολιάζοντας το θέμα το Swift σε ανακοίνωση του επεσήμανε πως όλες οι υπηρεσίες του λειτουργούν κανονικά και πως έχει δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό περιβάλλον ελέγχων, τόσο σε φυσικό επίπεδο όσο και στον κυβερνοχώρο, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας.

OT.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου