ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται ριζικές αλλαγές σε Facebook, Instagram και WhatsApp

έρχονται-ριζικές-αλλαγές-σε-facebook-instagram-και-whatsapp-120160

Θέλετε να μάθετε την τεράστια καινοτομία που φέρνει η εταιρία Meta, στην οποία ανήκουν τα Facebook, Instagram και WhatsApp, και θα αλλάζουν ριζικά;

H Meta, ανακοίνωσε ένα νέο και φιλόδοξο ερευνητικό έργο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία λογισμικού μετάφρασης που λειτουργεί για «όλο τον κόσμο».

«Η ικανότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε γλώσσα! Αυτή είναι μια υπερδύναμη που οι άνθρωποι ονειρευόντουσαν πάντα, και η τεχνητή νοημοσύνη θα το προσφέρει στη ζωή μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση.

Η εταιρεία λέει ότι παρόλο που οι κοινώς ομιλούμενες γλώσσες όπως τα Αγγλικά και τα Ισπανικά καλύπτονται επαρκώς από τα τρέχοντα μεταφραστικά εργαλεία, περίπου το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μιλάει γλώσσες που καλύπτονται από αυτά τα συστήματα.

Η Meta λέει ότι θέλει να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις αναπτύσσοντας νέες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης σε δύο συγκεκριμένους τομείς. Η πρώτη εστίαση, που ονομάζεται No Language Left Behind, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μοντέλων που μπορούν να μάθουν να μεταφράζουν κάθε γλώσσα χρησιμοποιώντας λιγότερα παραδείγματα εκπαίδευσης. Το δεύτερο, το Universal Speech Translator, θα στοχεύει στη δημιουργία συστημάτων που μεταφράζουν απευθείας την ομιλία σε πραγματικό χρόνο.

«Η εξάλειψη των γλωσσικών φραγμών θα ήταν βαθιά, καθιστώντας δυνατή σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο στη μητρική ή στη γλώσσα της αρεσκείας τους. Η πρόοδος στην [μηχανική μετάφραση] δεν θα βοηθήσει μόνο εκείνους τους ανθρώπους που δεν μιλούν μία από τις γλώσσες που κυριαρχούν σήμερα στο διαδίκτυο. Θα αλλάξει, επίσης, θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στον κόσμο αλληλεπιδρούν και μοιράζονται ιδέες».

Οι ερευνητές της Meta δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των καινοτομιών, όμως είναι αποφασισμένοι να το τελειοποιήσουν το συντομότερο δυνατό, για να ξεπεραστούν σφάλματα των 3 πλατφορμών (Facebook, Instagram, Whatsapp).

Για παράδειγμα, το 2017 ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη από την ισραηλινή αστυνομία αφού το λογισμικό αυτόματης μετάφρασης του Facebook μετέφρασε λάθος μια ανάρτηση που κοινοποίησε. Ο άνδρας έγραψε «καλημέρα» στα αραβικά, αλλά το Facebook το μετέφρασε ως «πληγώστε τους» στα Αγγλικά και «επιτεθείτε τους» στα Εβραϊκά.

glance.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου