ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυβερνοεπιθέσεις και από τη Λευκορωσία καταγγέλλει τώρα το Κίεβο

κυβερνοεπιθέσεις-και-από-τη-λευκορωσ-130156

Χάκερ από τη Λευκορωσία έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικούς αξιωματούχους στη γειτονική Ουκρανία, καταγγέλλει το Κίεβο εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Η ουκρανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας CERT ανέφερε στο Facebook ότι οι χάκερ προσπαθούν να παραβιάσουν λογαριασμούς email αξιωματικών και προσώπων του περιβάλλοντός τους.

Πίσω από την επιχείρηση βρίσκεται η ομάδα χάκερ UNC1151 που σύμφωνα με την CERT απαρτίζεται από μέλη του λευκορωσικού στρατού στο Μινσκ.

Τη σχέση της UNC1151 με τη Λευκορωσία επιβεβαιώνει η αμερικανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Mandiant, σύμφωνα με την οποία η ομάδα ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικούς και άλλους στόχους σε Ουκρανία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Γερμανία.

Σύμφωνα με τη CERΤ, οι χάκερ ακολουθούν την τακτική phishing και στέλνουν σε αξιωματικούς παραπλανητικά email που ζητούν προσωπικά στοιχεία. Αν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο ο λογαριασμός του παραβιάζεται και οι επιτιθέμενοι μπορούν να διαβάσουν άλλα τα email αλλά και να αποστέλλουν νέα μηνύματα phishing στις καταχωρημένες επαφές.

Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα εφαλτήρια της εισβολής στην Ουκρανία, δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία δέχεται μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τράπεζες, επιθέσεις που το Κίεβο και η Δύση αποδίδουν στον ρωσικό στρατό.

Την Τετάρτη, ένας άγνωστος ως σήμερα ηλεκτρονικός ιός, σχεδιασμένος να διαγράφει δεδομένα, εντοπίστηκε να εξαπλώνεται σε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία και χτύπησε κυβερνητικές υπηρεσίες και ένα οικονομικό ίδρυμα.

Την Παρασκευή, κυβέρνηση του Κιέβου απηύθυνε έκκληση για εθελοντές από την κοινότητα των χάκερ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από κυβερνοεπιθέσεις και να αντλήσει πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου