ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουκρανία: Συναγερμός για ενδεχόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες της Ευρώπης

ουκρανία-συναγερμός-για-ενδεχόμενες-132057

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες ρωσικές ηλεκτρονικές επιθέσεις βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μείζον ρήγμα με τη Δύση.

Κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα πλήττουν από την Τετάρτη ουκρανικές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις άμυνες του Κιέβου η ΕΕ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία ομάδα ειδικών στην κυβερνοάμυνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει από τις 10 Φεβρουαρίου για την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων ως απάντηση στις κυρώσεις που ενεργοποιεί η Δύση κατά της Μόσχας.

Νέα προειδοποίηση ήρθε την Πέμπτη από τη βρετανική Lloyds: «Βρισκόμαστε σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής» εδώ και περίπου δύο μήνες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters o διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος Τσάρλι Ναν.

Τα μέτρα ετοιμότητας συζητήθηκαν την Τετάρτη σε συνάντηση που πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με στελέχη του τραπεζικού κλάδου, αποκάλυψε ο Ναν μετά το τέλος της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Ως βρετανική εταιρεία, η Lloyds δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στη Ρωσία, παρόλα αυτά εντείνει τους ελέγχους της και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, πρόσθεσε.

«Προφανώς είναι πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Όπως και τα άλλα ιδρύματα οικονομικών υπηρεσιών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν είχε δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως γνωστή από ρεπορτάζ του Reuters που επικαλούταν αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.

Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν τότε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου