ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δορυφόροι επανέφεραν το Ίντερνετ σε χωριά της ισοπεδωμένης Τόνγκα

δορυφόροι-επανέφεραν-το-ίντερνετ-σε-χ-133738

Δορυφορικά πιάτα για σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω του συστήματος Starlink της SpaceX διέθεσε ο Ίλον Μασκ σε απομονωμένα χωριά της Τόνγκα που παραμένουν εκτός σύνδεσης μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι του Ιανουαρίου.

Πενήντα δορυφορικά πιάτα θα διατεθούν δωρεάν σε μια σειρά μικρών νησιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της μικρής νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού Σιαόσι Σοβαλένι.

«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι μια καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη και ένα τσουνάμι έφεραν στις ακτές μας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας επικοινωνιών» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Ο Ίλον Μασκ πιθανότατα δεν γνώριζε πολλά για την Τόνγκα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ήταν όμως γενναιόδωρος» είπε.

Η υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν μέχρι να επιδιορθωθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τα νησάκια με το κεντρικό νησί Τονγατούπου.

Τα συντρίμμια σπιτιών που χτυπήθηκαν από τσουνάμι καλύφθηκαν από ηφαιστειακή τέφρα (Reuters)
Το Τονγκατούπου συνδέθηκε και πάλι στο Διαδίκτυο την Τρίτη μετά την επιδιόρθωση του μεγαλύτερου καλωδίου που συνδέει την Τόνγκα και το Φίτζι. Το καλώδιο που συνδέει το κεντρικό νησί με τα μικρότερα βρισκόταν πιο κοντά στο ηφαίστειο και δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει σε λιγότερο από εννέα μήνες, προειδοποίησε η εταιρεία Tonga Cable.

Η επικοινωνία με την SpaceX άρχισε όταν ένας πολιτικός από τη Νέα Ζηλανδία, ο δρ Σέιν Ρέτι, έστειλε επιστολή στον Ίλον Μασκ και ζήτησε τη βοήθειά του για την επανασύνδεση της Τόνγκα.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX και της Tesla, ρώτησε τους κατοίκους της Τόνγκα αν χρειάζονται τερματικά του Starlink. Σύντομα έλαβε καταφατική απάντηση από εκπατρισμένους κατοίκους που αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν με το νησί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σοβαλένι, το 85% του πληθυσμού επηρεάστηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, με την οικονομική ζημιά να υπολογίζεται στο 20% του ΑΕΠ. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κατοίκους να απολαύσουν την ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την άνεση του σπιτιού τους, καθώς η Τόνγκα βρίσκεται στο μέσον της πρώτης επιδημίας Covid-19, της οποίας τα κρούσματα αυξήθηκαν την Τρίτη στα 254.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου