ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Κράξιμο» στην Tesla επειδή άνοιξε εκθεσιακό χώρo στην Σιντζιάνγκ

κράξιμο-στην-tesla-επειδή-άνοιξε-εκθεσι-225850

Η ανακοίνωση της Tesla ότι άνοιξε έναν εκθεσιακό χώρο στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας έχει προκαλέσει την αντίδραση αμερικανικών εμπορικών οργανώσεων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σιντζιάνγκ αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες τριβής μεταξύ της Δύσης και της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κρατούνται σε στρατόπεδα σε αυτή την επαρχία στη δυτική Κίνα.

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες περί αναγκαστικής εργασίας και άλλων διώξεων εις βάρος των Ουιγούρων και των μουσουλμάνων, ισχυριζόμενο ότι στα στρατόπεδα αυτά τους παρέχεται εκπαίδευση.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε τα εγκαίνια του εκθεσιακού της κέντρου στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, το Ουρούμτσι, στον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo την προηγούμενη Παρασκευή.

“Την τελευταία ημέρα του 2021 συναντιόμαστε στην Σιντζιάνγκ”, έγραφε η ανάρτηση της Tesla.

Σήμερα το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική οργάνωση, επέκρινε την κίνηση αυτή, καταγγέλλοντας ότι η Tesla “στηρίζει τη γενοκτονία”.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και των μουσουλμάνων από τις κινεζικές αρχές γενοκτονία.

“Ο Έλον Μασκ πρέπει να κλείσει το εκθεσιακό κέντρο της Tesla στη Σιντζιάνγκ”, τόνισε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το Συμβούλιο αναφερόμενο στον ιδρυτή της Tesla.

«Πονοκέφαλος» για τις εταιρείες
Τους τελευταίους μήνες αρκετές ξένες εταιρείες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας για τη Σιντζιάνγκ, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των δυτικών πιέσεων και της σημασίας της Κίνας ως αγοράς και χώρας παραγωγής.

Τον Ιούλιο, η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων H&M ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα μειώθηκαν κατά 23% το δίμηνο Μαρτίου- Μαΐου λόγω του μποϊκοτάζ που υπέστη όταν ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από τη Σιντζιάνγκ.

Τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική εταιρεία Intel αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα, αφού ζήτησε από τους προμηθευτές της να μην κατασκευάζουν προϊόντα και να μην χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την επαρχία αυτή. Τελικά η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη “για τα προβλήματα που δημιουργήσαμε στους σεβαστούς Κινέζους πελάτες, συνεργάτες και το κοινό”.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου