ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελληνικά χέρια «ζωντάνεψαν» δεινοσαύρους στην Κίνα

ελληνικά-χέρια-ζωντάνεψαν-δεινοσα-321233

Στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, τα μικρά παιδιά ξετρελάθηκαν από τη χαρά τους όταν είδαν τον γιγαντιαίο τυραννόσαυρο να σηκώνεται στα πόδια του, μετά την πτώση ενός μετεωρίτη.

Η θεατρική παράσταση που παρακολουθούσαν με πρωταγωνιστές έξι ρομποτικούς δεινοσαύρους πραγματικών διαστάσεων και αναλογιών τα είχε εντυπωσιάσει.

Βλέποντάς τα, ο Ηρακλής Ιωαννίδης αισθάνθηκε ικανοποίηση για αυτό που πέτυχαν ο ίδιος και η ομάδα του. «Πηγαίναμε τους δεινοσαύρους πάνω από τους θεατές. Εβλεπαν ένα κεφάλι μεγαλύτερο από εμένα. Ηταν 2,5 μέτρα», θυμάται, ενθουσιασμένος μέχρι και σήμερα, ο γενικός διευθυντής της Depia Automations της ελληνικής startup που ήταν πίσω από το κινεζικό υπερθέαμα.

Η ομάδα των ικανών μηχανικών, με έδρα ένα γραφείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ήταν η μοναδική που κατάφερε να υλοποιήσει την απαιτητική τεχνολογική λύση που απαιτούνταν για να δημιουργηθεί η παράσταση «Long Gone Dinosaurs», που έκλεψε την καρδιά του κινεζικού κοινού.

«Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος έχει ύψος 20 μέτρα. Είναι σαν να περπατάει μια τεράστια πολυκατοικία. Είναι ένα από τα μοναδικά έργα στον πλανήτη και είχε προταθεί για βραβείο Γκίνες. Είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Η παράσταση βασιζόταν στην προηγμένη τεχνολογία αυτοματισμού, ώστε οι κινήσεις των δεινοσαύρων να είναι αληθοφανείς. Εχοντας ήδη κάνει δοκιμές και αποτύχει, οι Κινέζοι απευθύνθηκαν σε μεγάλα γραφεία σε Γερμανία και Αμερική.

Αυτά τους οδήγησαν στην Ελλάδα και στην Depia, όπου έπειτα από συνεργασίες ήξεραν ότι εκεί εργάζονται δύο μηχανικοί που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την εφαρμογή αυτή.

«Αυτό που κάναμε στην Κίνα ήταν να σχεδιάσουμε τα ρομπότ και τους αλγορίθμους έτσι ώστε πατώντας ένα κουμπί, και έχοντας 40 λεπτά στη διάθεσή μας και ένα σενάριο που μας είχαν υποδείξει, να συγχρονίζουμε τους ήχους, τα δέντρα, τα ρομπότ-δεινοσαύρους, τα βράχια, προκειμένου να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα για τους θεατές».

Για να υλοποιηθεί το έργο εκτελέστηκαν 1.000 συγχρονισμένες ρομποτικές κινήσεις με περισσότερους από 800 αισθητήρες και ενεργοποιητές.

Οι μηχανικοί πηγαινοέρχονταν για ενάμιση χρόνο στο Πεκίνο. Την ελληνική ομάδα επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, ενώ οι μηχανικοί συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ που γύρισε το National Geographic με θέμα την εντυπωσιακή παράσταση. «Η εμπειρία ήταν κουραστική αλλά απολαυστική», περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης.

Η εταιρεία έχει υλοποιήσει λογισμικά, ρομποτικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Καναδά, Πολωνία και Ισπανία.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, μετά την επιτυχία της πρώτης παράστασης η startup ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά με τη βοήθεια της τεχνολογίας τούς δεινοσαύρους και τα προϊστορικά χρόνια με μια νέα παράσταση που άρχισε να ετοιμάζει, στην πόλη Gulin, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η συνεργασία με την Κίνα δεν είναι το πρώτο έργο που υλοποιεί η επιχείρηση στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει λογισμικά, ρομποτικές εφαρμογές και αυτοματισμούς στη βιομηχανία τροφίμων, πλαστικών και μετάλλου, στον υγειονομικό τομέα, καθώς και στο πεδίο των φωτοβολταϊκών σε μέρη όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Αμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι, ο Καναδάς, η Πολωνία και η Ισπανία.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εταιρείες που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα προσλαμβάνουν ξένους, Ιταλούς και Γερμανούς, και εμάς αυτοί οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μάς πήραν για να κάνουμε τα δικά τους έργα στο εξωτερικό», σχολιάζει ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Γκλαβάκης.

Αναφορικά με τον λόγο που η startup κατάφερε να ξεχωρίσει, κλείνοντας συνεργασίες με το εξωτερικό, ο ίδιος απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η εταιρεία μας έχει πάθος για τους αυτοματισμούς. Ασχέτως φιλοδοξιών, προσπαθούμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά, να δίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, έστω και για μια μικρή εφαρμογή».

Οι εφαρμογές της Depia δεν περιορίζονται στις ανάγκες της έξυπνης βιομηχανίας. Το τελευταίο της δημιούργημα είναι το Active Nest. Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα που απευθύνεται σε ηλικιωμένους με στόχο να τους βοηθήσει να έχουν υγιή γεράματα.

Η πλατφόρμα θα αποτελείται από ένα έξυπνο πάτωμα που θα αντιλαμβάνεται την κίνηση του χρήστη, σύστημα 3D καμερών, οπτικούς αισθητήρες και δείκτες πρόβλεψης πτώσης.

Με τη χρήση εξαρτημάτων, όπως έξυπνα ρολόγια, μια οθόνη ή γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, η πλατφόρμα θα παρουσιάζει σενάρια παιχνιδιού στους ηλικιωμένους παρακινώντας τους να παίξουν ώστε να κάνουν κάποιες εργασίες, οι οποίες θα έχουν στόχο την ενεργοποίηση και ενδυνάμωσή τους.

«Το Active Nest δεν έχει στόχο την άσκηση, όπως έχουμε στο μυαλό μας τη γυμναστική που βλέπουμε στην τηλεόραση, αλλά θα αναθέτει κάποιες εργασίες στον χρήστη ώστε χωρίς να το καταλαβαίνει να ασκείται», εξηγεί ο κ. Γκλαβάκης.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η εφαρμογή εντάσσεται στην κατηγορία των exergames, ορισμός που αποτελείται από τον συνδυασμό των λέξεων «άσκηση» και «παιχνίδι» στα αγγλικά.

Καθώς οι αυτοματισμοί θα μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας, είτε στην καθημερινότητά μας με τα έξυπνα σπίτια είτε στην εργασία μας με την έξυπνη βιομηχανία, η Depia Automations βλέπει μπροστά της ένα πεδίο ευρύ και λαμπρό, που μπορεί να τη βοηθήσει να επεκτείνει τα σύνορα της δράσης της.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου