Ξένος δάκτυλος πίσω από την κυβερνοεπίθεση στα πρατήρια καυσίμων λέει το Ιράν

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-27, 19:17:52
Ξένος δάκτυλος πίσω από την κυβερνοεπίθεση στα πρατήρια καυσίμων λέει το Ιράν

Μια ημέρα μετά την κυβερνοεπίθεση που οδήγησε σε μεγάλες ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων, η Τεχεράνη υποστήριξε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια πίσω από την οποία κρύβονται «κρατικοί παράγοντες».

Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα Predatory Sparrow («αρπακτικό σπουργίτι», η οποία δήλωσε με ανάρτησή της στο Telegram ότι το χακάρισμα «ήταν αντίδραση στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις του τρομοκρατικού καθεστώτος του Ιράν εναντίον των ανθρώπων της περιοχής και όλου κόσμου».

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραίσι ισχυρίστηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν να «προκαλέσει δημόσια οργή», ενώ ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου, Αμπολχασάν Φιρουζαμπάντι υποστήριξε ότι πρόκειται για επίθεση ξένης χώρας, την οποία όμως δεν κατονόμασε.

Οι χάκερ παραβίασαν το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει στους Ιρανούς να αγοράζουν καύσιμα με επιδότηση.

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, μόνο το 5% των 4.300 πρατηρίων στο Ιράν είχαν επανασυνδεθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αν και οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να αγοράζουν καύσιμα χωρίς δελτίο, σε υψηλότερες όμως τιμές.

Οι Predatory Sparrow ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για το χακάρισμα ηλεκτρονικών πινακίδων σε αυτοκινητοδρόμους, οι οποίες πρόβαλλαν το μήνυμα «Χαμενεΐ, πού είναι η βενζίνη μας;» – μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κυβερνοεπίθεση στα πρατήρια καυσίμων ήρθε λίγες ημέρες πριν την επέτειο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 ως αντίδραση στις αυξημένες τιμές καυσίμων, κινητοποίηση στην οποία η αστυνομία φέρεται να σκότωσε εκατοντάδες διαδηλωτές.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=