ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ενοικίαση ρομπότ, η νέα τάση για μικρά εργοστάσια των ΗΠΑ

ενοικίαση-ρομπότ-η-νέα-τάση-για-μικρά-ε-452642

Η Σίλικον Βάλεϊ έχει μια νέα πρόταση για πείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αυτοματοποιθούν: νοικιάστε ρομπότ με το μήνα.

Τα υψηλά ημερομόσθια και η βελτίωση της ρομποτικής τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε άνοδο των πωλήσεων ρομπότ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Λίγοι αυτοματισμοί έχουν φτάσει σε μικρότερα εργοστάσια, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ειδικούς της ρομποτικής ή να καλύπτουν το εφάπαξ προκαταβολικό κόστος.

Για τον λόγο αυτό, επενδυτικές εταιρείες προτείνουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο: τα εργοστάσια νοικιάζουν ρομπότ, πληρώνουν τους κατασκευαστές με την ώρα ή τον μήνα και μειώνουν έτσι το ρίσκο και το αρχικό κόστος.

Ο Γκάρι Ταν, αναλυτής της επενδυτικής εταιρίας Initialized Capital, λέει στο Reuters ότι η ζήτηση για ρομπότ σε συνδρομητική βάση αυξάνεται με την πρόοδο στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής όρασης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Initialized Capital και η Luc Capita ήταν οι δύο επενδυτικές εταιρείες που στήριξαν τον επενδυτή Σάμαν Φάριντ για την ίδρυση της εταιρεία ενοικίασης ρομπότ Formic Technologies.

Ακόμα τρεις εταιρείες ενοικίασης ρομποτικών συστημάτων χρηματοδοτήθηκαν από την Tiger Global, τον μεγαλύτερο επενδυτή σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας το 2021.

Ο Μέλβιν το Ρομπότ

Ο Μπομπ Άλμπερτ, στου οποίου την οικογένεια ανήκει η Polar Hardware Manufacturing, κατασκευαστής ειδών κιγκαλερίας, δέχτηκε την προσφορά της Formic να πληρώνει λιγότερα από 10 δολάρια την ώρα για ένα ρομπότ, συγκριτικά με τα 20 δολάρια την ώρα που αμείβεται ο μέσος εργάτης. Το ρομπότ σηκώνει μεταλλικές ράβδους και τις μεταφέρει σε ένα μηχάνημα που τις μετατρέπει σε χερούλια πόρτας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Westec Plastics Corp., οικογενειακή επιχείρηση πλαστικών, η οποία νοίκιασε το πρώτο ρομπότ της το 2020 και τώρα διαθέτει τρία, με τα ονόματα Μέλβιν, Νάνσι και Κιμ. Κατασκευάστηκαν από την Rapid Robotics, η οποία χρεώνει 3.750 δολάρια το μήνα ανά ρομπότ το πρώτο έτος και 2.100 δολάρια από τη δεύτερη χρονιά.

«Ο Μέλβιν δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, και τις τρεις βάρδιες, και αντικατέστησε τρεις χειριστές πλήρους απασχόλήσης» λέει η πρόεδρος της εταιρείας Τάμι Μπάρας, σύμφωνα με την οποία η εξοικονόμηση χρημάτων που προσφέρει κάθε ρομπότ φτάνει τα 60.000 δολάρια τον χρόνο.

«Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς φέτος εξαιτίας όσων συμβαίνουν στον κόσμο. Ευτυχώς ο Άλβιν δεν ζητά αύξηση» είπε η Μπάρας. Επισήμανε πάντως ότι μέχρι τώρα τα ρομπότ μπορούν να αναλαμβάνουν μόνο απλές, επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως η μεταφορά εξαρτημάτων.

Ο Τζόρνταν Κρέτσμερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rapid Robotics, παραδέχεται ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την ιδέα με σκεπτικισμό. «Πολλές φορές πηγαίνουμε σε εργοστάσια και βλέπουμε ένα νεκροταφείο από ρομπότ που είχαν αγοράσει στο παρελθόν».

Πρόσθεσε όμως ότι «τα ρομπότ κάνουν τη δουλειά όταν βρίσκονται στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου