ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το πρώτο smartphone της αγοράς 25 χρόνια πριν

το-πρώτο-smartphone-της-αγοράς-25-χρόνια-πριν-465448

Η συσκευή 9000 Communicator παρουσιάστηκε από την τότε κραταιά Nokia κατά τη διάρκεια της CeBIT 1996, της έκθεσης πληροφορικής και υπολογιστών στο Ανόβερο της Γερμανίας, ενώ το εμπορικό του λανσάρισμα πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε ήταν «το γραφείο που χωράει στην τσέπη σου» και ήρθε να προστεθεί στα IBM Simon του 1994 και στο HP OmniGo 700LX του Μαρτίου του 1996, δύο συσκευές με παρεμφερή χαρακτηριστικά και αποστολή.

Ουσιαστικά, για μία δεκαετία, το 9000 Communicator ήταν η συσκευή που έδειχνε στο κοινό πώς θα έπρεπε να είναι ένα «έξυπνο κινητό τηλέφωνο», ένα smartphone. Μετά το Communicator, η σκυτάλη πέρασε στην καναδική Blackberry η οποία τελειοποίησε την ιδέα και καθιερώθηκε στην αγορά έως ότου κάνει την εμφάνισή του το iPhone της Apple το 2007 με την επιφάνεια της οθόνης να καλύπτει όλη τη συσκευή.

Η συσκευή της Nokia άνοιγε σαν ένα μίνι laptop, με πληκτρολόγιο και μία ασπρόμαυρη οθόνη της οποίας η διαγώνιος ήταν 4,5 ίντσες. Το 9000 Communicator ήταν η πρώτη συσκευή που προσέφερε ένα συνδυασμό πληκτρολογίου, ποιοτικής οθόνης και λογισμικό για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και επιχειρηματικές εφαρμογές, όλα σε ένα πακέτο. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που όλα τα χαρακτηριστικά ενός υπολογιστή μεταφέρθηκαν σε ένα τηλέφωνο: η χρήση email, η περιήγηση στο Διαδίκτυο, η λειτουργία fax, η επεξεργασία κειμένου και λογιστικών φύλλων. Όλα σε μία φορητή συσκευή.

Άσχημο αλλά επαναστατικό

Το τηλέφωνο είχε μνήμη μεγέθους 8MB και επεξεργαστή που έτρεχε στα 33MHz. Η οθόνη ήταν τεχνολογίας LCD, ασπρόμαυρη, αλλά με υψηλή ανάλυση για τα δεδομένα της εποχής στα 640×200 pixels. Εάν ήθελες να τσεκάρεις τα email σου ή να ανοίξεις μία ιστοσελίδα θα έπρεπε κυριολεκτικά να περιμένεις περίπου 30 δευτερόλεπτα για να «φορτώσει» τη σύνδεση, ενώ η ταχύτητα που προσέφερε ήταν της τάξης των 9.6 kbps.

Το πάχος του 9000 Communicator ήταν κάτι παραπάνω από 3,5 εκατοστά ενώ ζύγιζε 397 γραμμάρια. Συγκριτικά το Motorola StarTAC ζύγιζε 75% λιγότερο ενώ το πάχος του δεν ξεπερνούσε το 1,5 εκατοστό. Σε σύγκριση με τον άμεσο ανταγωνισμό όμως ήταν ασυναγώνιστο: το Simon της IBM ζύγιζε περίπου μισό κιλό και είχε αποθηκευτικό χώρο 1MB ενώ η μπαταρία του επαρκούσε μόλις για μία ώρα χρήσης.

Το μοντέλο της Nokia κόστιζε εκείνη την εποχή τουλάχιστον 800 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή περίπου 700 ευρώ. Ωστόσο, για να είναι απόλυτα επιτυχημένη η κίνηση της εταιρείας θα έπρεπε μέσα στα επόμενα χρόνια να κάνει την τεχνολογία της μικρότερη, φθηνότερη και ευκολότερη στη χρήση. Η Nokia απέτυχε να πραγματοποιήσει την πραγματική μετάβαση στην αγορά των smartphones στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Σήμερα, αυτά τα πρώτα «smartphones» έχουν ακόμη το δικό τους κοινό: στο eBay και σε άλλες online πλατφόρμες κάποιοι τα πουλάνε για τουλάχιστον 600 δολάρια.

DW

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου