ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κωδικό αλφάβητο για ανθρώπους με αχρωματοψία

θεσσαλονίκη-κωδικό-αλφάβητο-για-ανθρ-659797

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που μέσω του Οργανισμού Τουρισμού «δίνει χρώμα» στη «μουντή συννεφιασμένη μέρα» των ανθρώπων που πάσχουν από αχρωματοψία, προκειμένου να αντιληφθούν τις σημάνσεις στους χάρτες της πόλης, των μνημείων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την υιοθέτηση και εφαρμογή του κωδικού αλφάβητου Color ADD, ο οποίος αντικαθιστά τα χρώματα με σύμβολα και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αχρωματοψία να κατανοήσουν τα νοήματα και τους συμβολισμούς που παρουσιάζονται με χρώματα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στόχος του Οργανισμού είναι «να ανοίξει τον κόσμο των πληροφοριών και να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα άτομα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη Θεσσαλονίκη, η οποία θέλουμε να είναι μια ανθρώπινη πόλη». Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υπενθύμισε, που ο ΟΤΘ, πριν από περίπου τρία χρόνια, συνεργάστηκε με τη ΣΥΖΩΗ και δημιούργησε τον οδηγό της πόλης σε κώδικα Braille, για να μπορούν και τα άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται στο portal του Οργανισμού, το Thessaloniki Travel.

Η εν λόγω δράση του ΟΤΘ γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κινητικών και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και τον Οργανισμό Color add-sistema de identificacao de cores para daltonicos της Πορτογαλίας.

Η καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη, διευθύντρια στο Εργαστήριο Προσαρμοσμένης άθλησης, ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ, και επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος ColorADD, εξήγησε πώς αυτός ο κώδικας δίνει πρόσβαση στα άτομα με αχρωματοψία σε όλους τους τομείς του αθλητισμού και περιέγραψε τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο ως «μια μουντή συννεφιασμένη μέρα».

Ο Μiguel Neiva, ιδρυτής και δημιουργός του Κώδικα ColorADD, από́ την Πορτογαλία, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο κώδικας, ενώ ο Μιχάλης Λιολίδης, από τον οργανισμό Νoriaki Kano laboratories για την ανάπτυξη του κώδικα στην ΝΑ Ευρώπη, αναφέρθηκε στους τομείς όπου μπορεί να βρει εφαρμογή, σημειώνοντας ότι πέραν της απλής ενημέρωσης, ο κώδικας ColorADD βοηθάει τα άτομα με αχρωματοψία να κατανοήσουν σημάνσεις που αφορούν και την ασφάλειά τους.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο κ. Λιολίδης παρουσίασε τις σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης «μεταφρασμένες» με τον κώδικα ColorADD και τις προσέφερε στην πρόεδρο του ΟΤΘ ως έκπληξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου