ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξηλώνεται ο εξοπλισμός της Huawei από τα δίκτυα κινητής στις ΗΠΑ

ξηλώνεται-ο-εξοπλισμός-της-huawei-από-τα-δίκ-804668

Η κινεζική εταιρεία θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Εντολή να απομακρύνουν τον εξοπλισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυά τους έδωσε σε συγκεκριμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FTC) των ΗΠΑ, λόγω της ανησυχίας ότι η Κίνα θα μπορούσε να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες των Αμερικανών πολιτών.

Επιπλέον, η FTC άρχισε τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας της China Telecom.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άτζετ Πάι κατηγόρησε εκ νέου τη Huawei για διασυνδέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι διασυνδέσεις αυτές «φτάνουν σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας μέχρι τον ιδρυτή της».

«Οι ανησυχίες για τη Huawei δεν είναι υποθετικές» είπε ο Πάι. «Ανεξάρτητοι φορείς έχουν αναγνωρίσει πολυάριθμα κενά ασφάλειας στον εξοπλισμό της Huawei και θεωρούν τον εξοπλισμό αυτό λιγότερο ασφαλή από ό,τι τα προϊόντα άλλων εταιρειών –κάτι που μπορεί να έγινε εσκεμμένα» υποστήριξε.

Την Πέμπτη, η FTC απέρριψε και το τελευταίο αίτημα της Huawei να αποχαρακτηριστεί ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ξηλώνουν τον εξοπλισμό της Huawei πρόκειται να αποζημιωθούν κατόπιν έγκρισης της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο.

Η FTC υπολογίζει ότι για θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις προς τις εταιρείες, οι οποίες επιδοτούνται για την κάλυψη αγροτικών περιοχών με μικρό πληθυσμό.

Ακόμα, η FTC ξεκίνησε τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας της China Telecom «να παρέχει διαπολιτειακές και διεθνείς υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ».

Η κινεζική εταιρεία κινητής «δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με τις ανησυχίες» για κίνδυνο κατασκοπίας, ανέφερε η επιτροπή.

Η Huawei επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου