ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρομποτικό σκάφος της Κίνας… πάτησε στη Σελήνη: Ιστορική επιτυχία για το Πεκίνο

ρομποτικό-σκάφος-της-κίνας-πάτησε-στ-810484

Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e 5 προσεληνώθηκε με επιτυχία σήμερα, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του, στόχος της οποίας είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή, που δεν είναι επανδρωμένη, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης. Αν τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα έφερε δείγματα από το φεγγάρι. Η τελευταία φορά ήταν το 1976 από τη σοβιετική αποστολή Luna 24 (170 γραμμάρια), ενώ είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με τις αποστολές “Απόλλων” της NASA.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 η Κίνα σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που “άγγιξε” τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang’e-4.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Φέτος τον Ιούλιο η Κίνα εκτόξευσε μια άλλη ρομποτική αποστολή με προορισμό τον Άρη, ενώ σχεδιάζει ένα μόνιμο επανδρωμένο τροχιακό σεληνιακό σταθμό γύρω στο 2022. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν θέσει ως στόχο να στείλουν ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 με το νέο πρόγραμμα “’Αρτεμις”.

Η διαδικασία της συλλογής δειγμάτων από τη Σελήνη

Ενώ η προσγείωση σε ένα άλλο ουράνιο σώμα είναι δύσκολη, η Κίνα έχει καλό ιστορικό όσον αφορά την επιτυχή λήψη ανιχνευτών στη Σελήνη, με τις τέσσερις προηγούμενες αποστολές της να είναι όλες επιτυχημένες, συμπεριλαμβανομένων δύο προσγειώσεων.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου το Chang’e 5 θα ξεκινήσει τις λειτουργίες της σεληνιακής επιφάνειας μόλις 2 ώρες μετά την προσγείωση όταν αναπτύξει το τρυπάνι κάτω από την επιφάνεια για να αρχίσει να διαπερνά το πάνω στρώμα της σεληνιακής επιφάνειας.

Η διάτρηση θα επιτρέψει στην αποστολή να λάβει δείγματα από 2 μέτρα κάτω από την άμεση σεληνιακή επιφάνεια. Αυτή η λειτουργία γεώτρησης και συλλογής υπογείων στοιχείων (η οποία θα ξεκινήσει μόλις 2 ώρες 2 λεπτά μετά την προσελήνωση), θα συνεχιστεί για περίπου 2,5 ώρες.

Εάν αυτή η λειτουργία κάτω από την επιφάνεια είναι επιτυχής, θα ακολουθήσει η λήψη του σεληνιακού επιφανειακού υλικού για μια περίοδο 22 ωρών, ξεκινώντας 11 ώρες μετά την προσελήνωση.

Συνολικά, περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού αναμένεται να απορροφηθούν. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τα δείγματα πρέπει να ασφαλιστούν μέσα στο στάδιο ανάβασης, το οποίο στη συνέχεια θα προετοιμαστεί για εκτόξευση από τη σεληνιακή επιφάνεια στις 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 15:10 UTC.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου