ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισε η «μάχη» των… data: Τι προσφέρουν οι εταιρείες στους χρήστες

άρχισε-η-μάχη-των-data-τι-προσφέρουν-ο-1805

Στο νέο πεδίο ανταγωνισμού εξελίσσονται τα data (δεδομένα στα ελληνικά) με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ξεκινούν να προσφέρουν προγράμματα συμβολαίου που φθάνουν να περιλαμβάνουν απεριόριστο όγκο δεδομένων σε όσους τα επιλέξουν.

Τα data τείνουν να μετατραπούν σε αγαθό πρώτης ανάγκης ύστερα από την πολύμηνη παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊού, αλλά κυρίως επειδή η καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών έχει ως επίκεντρο το κινητό τηλέφωνο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά το άνοιγμα της οικονομίας, προσέφεραν στους χρηστές τους δωρεάν δεδομένα, χρόνο ομιλίας και μηνύματα (sms).

Οι τιμές των προγραμμάτων των εταιρειών χαρακτηρίζονται μεν καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά υψηλότερες με την εκτίμηση στελεχών της αγοράς να είναι πως θα μειωθούν το επόμενο διάστημα λόγω και του ανταγωνισμού μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Ωστόσο, η εξοικείωση των χρηστών με τις προσφορές και κυρίως το αίτημα για φθηνότερες χρεώσεις στα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, έχουν οδηγήσει, όπως αναφέρει η Καθημερινή, τις εταιρείες να προσφέρουν ακόμη και πιο ελκυστικά προγράμματα.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η στροφή στην παροχή απεριόριστων δεδομένων κινητής θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, όσο προχωρούν οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα.

Η έλευση της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σταδιακά από τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει τόσο τον όγκο δεδομένων όσο και την ταχύτητα των δεδομένων.

Η «μάχη» πάντως δεν περιορίζεται μόνο στα προγράμματα συμβολαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει εξαιρετικές προσφορές και στα πακέτα δεδομένων που αφορούν καρτοκινητές συνδέσεις που αφορούν μόνο πρόσβαση στο Internet. Οι συνδέσεις αυτές είναι αρκετά δημοφιλείς το καλοκαίρι επειδή με τη χρήση ενός 4G router ή ενός Mobile WiFi hotspot μπορεί κάποιος να έχει γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για πολλαπλές συσκευές οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το κόστος ανά GB έχει πλέον αρχίσει να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Γενικότερα, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δείχνουν να επιδιώκουν να επαναδιαμορφώσουν την εμπορική πολιτική τους, τουλάχιστον όσον αφορά στα προγράμματα συμβολαίου.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου