ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έτοιμο το πρώτο σπίτι που δημιουργήθηκε σε 3D εκτυπωτή

έτοιμο-το-πρώτο-σπίτι-που-δημιουργήθη-801750

Μια οικογένεια στην Γαλλία, θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα κατοικήσει σε σπίτι εξολοκλήρου φτιαγμένο από εκτυπωτή 3D.

Με καμπυλωτούς τοίχους για να περιορίζουν την υγρασία και να διατηρούν την θέρμανση, τέσσερις κρεβατοκάμαρες, χώρους για να φιλοξενηθούν με άνεση έως και πέντε άτομα, και ψηφιακά συστήματα για να υποβοηθούν ενοίκους με ειδικές ανάγκες , θα έλεγε κανείς πως το συγκεκριμένο σπίτι θα αποτελούσε μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή.

Αντιθέτως όμως, με κόστος περί τις 176.000 λίρες, η εν λόγω οικία, κοστίζει 20% λιγότερο σε σχέση με ένα συμβατικό οίκημα, ενώ η εκτύπωση του χρειάστηκε μόλις 54 ώρες, ενώ λοιπά δομικά στοιχεία ( Πόρτες-παράθυρα-σκεπή) τοποθετήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι πλέον θα είναι σε θέση να εκτυπώνουν κατοικίες σε διάστημα 33 ωρών.

Η δημιουργία τέτοιου είδους σπιτιών αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα στο οποίο μερίδιο συμμετοχής έχει, εκτός των άλλων και το πανεπιστήμιο της Νάντης.

Ο Φράνκι Τρισέτ, υπεύθυνος τεχνολογίας και ανάπτυξης, δηλώνει ότι σκοπός είναι ο συγκεκριμένος τύπος κατοικίας να επιλέγεται μαζικά στο μέλλον, έναντι των παραδοσιακών κατασκευών.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως πρόκειται για καινοτομία που θα αλλάξει ολοκληρωτικά το τοπίο της κατασκευαστικής αγοράς δίνοντας την ευκαιρία για μεγαλύτερη δημιουργική έκφραση. Η κατασκευή σχεδιάζεται σε στούντιο από αρχιτέκτονες και επιστήμονες.

Εν συνεχεία το σχέδιο προγραμματίζεται στην μνήμη ενός ψηφιακού 3D εκτυπωτή, ο οποίος και τοποθετείται στην περιοχή στην οποία και έχει οριστεί να ανεγερθεί η κατοικία.

Η ανέγερση πραγματοποιείται ουσιαστικά με την εκτύπωση διπλών στρώσεων καθαρής πολυουρεθάνης στις οποίες παρεμβάλλονται στρώσεις τσιμέντου.

Μέλημα των ειδικών είναι οι συγκεκριμένοι τύποι κατοικίας να είναι ταυτόχρονα και φιλικοί προς το περιβάλλον με την ανέγερση τους να συντελείται με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο.

Η οικολογική συνείδηση των δημιουργών, διαφαίνεται μάλιστα από το γεγονός ότι το σπίτι στην Νάντη, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι τοίχοι του να παρακάμπτουν αιωνόβια δέντρα που βρίσκονταν στο οικόπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα «εκτυπώσιμα» εκτιμάται πως θα μπορούσαν να είναι μια πολύ καλή λύση στέγασης φτωχών οικογενειών.

Μάλιστα, ο Μπενουά Φουρέτ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, υπογραμμίζει μέσω δηλώσεων του πως το να δημιουργήσει οικονομικές και συνάμα ευρύχωρες κατασκευές στέγασης, αποτελούσε πάντα ένα προσωπικό του όνειρο, καθώς μεγαλώνοντας σε μια φτωχή οικογένεια, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα πολύ μικρό σπίτι.

ΠΗΓΗ: BBC

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου