ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το κουτί που έκανε το χρόνο να σταματήσει!

το-κουτί-που-έκανε-το-χρόνο-να-σταματήσ-805289

Η ιστορία του Ruben Rausing που πήγε τα πράγματα από την ανάποδη και έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος της χώρας του

Η πορεία μιας επιτυχημένης εταιρείας πάει συνήθως ως εξής: κάποιος έχει μια καλή και πρωτότυπη ιδέα, την υλοποιεί αποτελεσματικά, της κάνει καλό μάρκετινγκ και – με λίγη τύχη πάντα- του ανοίγεται το μονοπάτι προς την επιτυχία. Η ιστορία του Ruben Rausing ήταν ακριβώς από την… ανάποδη. Η ιδέα του όμως έκανε τομή στο χώρο της συσκευασίας τροφίμων αφού σταμάτησε το χρόνο! Και μαζί και την αλλοίωση τους…

Αλλά ας πάρουμε την αφήγηση από την κανονική πορεία, όσο επιτρέπει το θέμα.

Ο Δρ Ruben Rausing, ιδρυτής της Tetra Pak γεννήθηκε στο Ράους της Σουηδίας το 1895. Πήρε πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου, το 1918 και μετά πήγε στη Νέα Υόρκη όπου πήρε «Master of Science» από το πανεπιστήμιο Columbia.

Εκτός όμως από τις θεωρητικές/ακαδημαϊκές γνώσεις που απέκτησε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, απέκτησε – το πιο βασικό ίσως- και πρακτική εμπειρία της καθημερινής ζωής και της αγοράς στην αστική ζώνη. Εκεί είδε για πρώτη φορά και τα μαγαζιά self-service, που μέχρι τότε ήταν κάτι άγνωστο στην Ευρώπη.

Δρ Ruben Rausing

Τόσο όμως οι ρυθμοί της αστικής ζωής όσο και τα καταστήματα αυτά απαιτούσαν συσκευασμένα προϊόντα. Όταν επέστρεψε στη Σουηδία, αφήνοντας πίσω τη Νέα Υόρκη του Μεγάλου Κραχ, ίδρυσε μαζί με τον Erik Åkerlund την πρώτη σκανδιναβική εργοστασιακή μονάδα που εξειδικευόταν στη συσκευασία των προϊόντων. Μέχρι τότε η συσκευασία ήταν απλά ένα ακόμη στάδιο στην παραγωγή, όχι και τόσο διακριτό από τα άλλα.

Η Åkerlund & Rausing έγινε με εκρηκτικά γρήγορους ρυθμούς η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής συσκευασιών στην Ευρώπη.

Και εδώ αρχίζει η… ανάποδη πορεία του Rausing: συνήθως όπως προείπαμε, κάποιος έχει μια καλή ιδέα και την κάνει πράξη – προϊόν. Ο Rausing έκανε συνεχώς την προσωπική του έρευνα αγοράς, ψάχνοντας τι έχει ανάγκη η αγορά ώστε να το δημιουργήσει. Το μεγάλο κενό ήταν στην συσκευασία ενός προϊόντος με τεράστια ζήτηση αλλά που είναι πολύ ευπαθές: το γάλα!

Το 1943 ο δαιμόνιος Σουηδός επιχειρηματίας κατέληξε σε μια συσκευασία γάλακτος που απαιτούσε το μίνιμουμ των πρώτων υλών και της ενέργειας (που απαιτούσε μέχρι τότε για να παραχθεί οποιαδήποτε άλλη συσκευασία) αλλά προσέφερε και τη μάξιμουμ προστασία του προϊόντος από άποψη υγιεινής.

Το 1944, δουλεύοντας πάνω στη βελτίωση της συσκευασίας αυτής κατέληξε σε ένα προϊόν πολλαπλών επιστρώσεων χαρτιού και πλαστικού, ώστε να είναι υδατοστεγής και αεροστεγής. Και όταν δεν βγαίνει αέρας και δεν μπαίνει αέρας τότε ο χρόνος δεν περνά… όσον αφορά στην αλλοίωση των τροφίμων. Και αυτά διατηρούνται πολύ περισσότερο και μάλιστα χωρίς συντηρητικά. Χάριν στην καινοτόμα τεχνολογία της Tetra Pak εκτός του ότι τα τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρόνο, μπορούν να φτάσουν και ακόμη πιο μακρυά, σε αγορές που βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τα σημεία παραγωγής και μάλιστα χωρίς την -κοστοβόρα και ενεργοβόρα- ύπαρξη ψυχρής αλυσίδας.

Και, το 1946, ο Rausing παρουσίασε την πρώτη συσκευασία Tetra Pak. Αυτό το τετραεδρικό χαρτονένιο εξωτερικά κουτί που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο για τα τρόφιμά μας αλλά κάποτε δεν ήταν καθόλου.

Επίσης την εποχή εκείνη δεν ήταν καθόλου αυτονόητο (αφού δεν υπήρχε η πρότερη εμπειρία) ότι το τετράεδρο ήταν ιδανικό σχήμα για την αποθήκευση και μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων συσκευασιών.

Το πρώτο δυνατό crash test για την ευρεσιτεχνία Tetra Pak ήταν ένα κουτί περιεκτικότητας 100 ml, για κρέμα γάλακτος, που κυκλοφόρησε ευρέως το 1951.

Μέχρι το 1953, η συσκευασία είχε καθιερωθεί ως best seller στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο τη σουηδική ή σκανδιναβική- αγορά.

Το 1960, τα εργοστάσια παραγωγής της Tetra Pak επεκτείνονται για πρώτη φορά εκτός Σουηδίας, στο Μεξικό. Η παραγωγή της πρώτης «εκτός έδρας» μονάδας ξεπερνά τα 1 δισεκατομμύριο (!) κουτιά το χρόνο.

Εν τω μεταξύ έχει βελτιωθεί και η αντισηψία των συσκευασιών Tetra Pak ώστε το γάλα να μην έχει βακτήρια.

Η επιτυχία της συσκευασίας που πάγωσε το χρόνο για τα τρόφιμα ήταν τέτοια που ακόμη και η τότε ΕΣΣΔ παρήγγειλε μηχανές παραγωγής συσκευασιών Tetra Pak το 1961.

Το 1972, οι συσκευασίες Tetra Pak φτάνουν μέχρι την Κίνα.

O ιδρυτής της Tetra Pak, Δρ Ruben Rausing αφηγείται την ιστορία της εταιρείας του, στην 25η επέτειο από την ίδρυσή της

Ο Δρ Ruben Rausing πέθανε το 1983. Την εποχή εκείνη ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σουηδία.

Το 2003, η εταιρεία εισάγει μια νέα τεχνολογία ταυτόχρονης αποστείρωσης και συσκευασίας προϊόντων και έτσι τρόφιμα που μέχρι τότε μπορούσαν να μπουν μόνον σε γυάλινες συσκευασίες, μπαίνουν πια στο «χαρτόκουτο» της Tetra Pak.

Η ετήσια παραγωγή συσκευασιών έχει φτάσει πια τα 105 δισεκατομμύρια κουτιά.

Σήμερα:

Επιπλέον, η εταιρεία είναι μια από τις κορυφαίες διεθνώς ως προς τις επενδύσεις της στην έρευνα και την καινοτομία με 6 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

news.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου