ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Κογκρέσο έχει βιβλιοθήκη με όλα τα tweets. Τον Μάρτιο του 2006 το πρώτο

το-κογκρέσο-έχει-βιβλιοθήκη-με-όλα-τα-tweets-181985

Το φιλόδοξο σχέδιό της να αρχειοθετεί όλα τα «τιτιβίσματα» (tweets) των χρηστών του Twitter εγκατέλειψε η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, πλέον, από την αρχή του νέου έτους, θα κρατά σε αρχείο μόνο αυτά που θεωρεί πιο σημαντικά.

Η βιβλιοθήκη, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει συλλέξει όλα τα δημόσια μηνύματα του Twitter από το ξεκίνημά του, τον Μάρτιο 2006.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμόσει στα «τιτιβίσματα» την ίδια επιλεκτική πολιτική που ακολουθεί για τα έγγραφα που συλλέγει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Times της Νέας Υόρκης, θα συλλέγονται πλέον μόνο μηνύματα που αφορούν σε σημαντικά ιστορικά κι άλλα γεγονότα, όπως οι εκλογές ή η δημόσια πολιτική. Πράγμα, βέβαια, που -όπως επεσήμαναν κάποιοι χρήστες- ήδη εγείρει το ερώτημα με ποια κριτήρια ακριβώς θα γίνεται η επιλογή.

Το 2010 το Twitter είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το έως τότε πλήρες αρχείο των δημόσιων tweets.

Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, «το αρχείο του Twitter μπορεί να αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές αυτής της γενιάς. Οι μελλοντικές γενιές θα μάθουν πολλά για αυτήν την πλούσια περίοδο στην ιστορία, τις ροές των πληροφοριών καθώς και για τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τωρινής γενιάς».

Το πρώτο tweet είχε σταλεί από έναν από τους ιδρυτές του Twitter, τον Τζακ Ντόρσεϊ, στις 21 Μαρτίου 2006. Σήμερα πια θεωρείται ουσιώδες εργαλείο για οργανισμούς, πολιτικούς και πολίτες, προκειμένου να ενημερώσουν και να προωθήσουν τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα.

Έχοντας πια μια συλλογή tweets σχεδόν μιας 12ετίας, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε ότι εκπλήρωσε τον αρχικό στόχο της να καταγράψει όλη την περίοδο ανόδου και εξέλιξης του Twitter, κάτι που πια της επιτρέπει να περάσει σε μια πιο πολύ επιλεκτική φάση αρχειοθέτησης των μηνυμάτων του.

«Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πια καθιερωθεί, η βιβλιοθήκη εναρμονίζει πλέον την πρακτική της συλλογής (των tweets) περισσότερο με τη γενικότερη πολιτική της» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η απόφασή της έχει να κάνει ασφαλώς και με πρακτικούς λόγους, καθώς είναι πλέον δύσκολο να αρχειοθετεί τον τεράστιο και ολοένα αυξανόμενο όγκο των μηνυμάτων του Twitter, τα οποία πλέον δεν είναι μόνο κείμενο.

Το 2010 περίπου μισό δισ. «τιτιβίσματα» στέλνονταν κάθε δύο εβδομάδες. Εφέτος τον Νοέμβριο τόσα μηνύματα στέλνονταν πια σε καθημερινή βάση.

Το γεγονός ότι το Twitter πρόσφατα διπλασίασε το όριο των χαρακτήρων του από 140 σε 280 επιτείνει το πρόβλημα της αρχειοθέτησης, ακόμη κι αν πρόκειται για τη μεγάλη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η οποία αντιμετωπίζει την πρόσθετη πρόκληση να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο, ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των χρηστών για την απόφαση της βιβλιοθήκης, κάποιοι έδειξαν κατανόηση και κάποιοι έριξαν το φταίξιμο στον πρόεδρο -και φανατικό χρήστη του Twitter- Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μια, ενοχλητική για πολλούς, τάση να «τουιτάρει» με το παραμικρό, «ρίχνοντας το επίπεδο», όπως το έθεσε ένας χρήστης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου