ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στην Ρομποτική από τους RoboSpecialists

πρώτο-ολυμπιακό-μετάλλιο-της-ελλάδας-240637

Η ομάδα RoboSpecialists από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης με προπονητή τον καθηγητή Θ.Μπαλαφούτη βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής με το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο με ρομπότ στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής World Robot Olympiad Qatar 2015 που έγινε στο Κατάρ 6-8 Νοεμβρίου 2015. Οι RoboSpecialists επέστρεψαν με το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα στην κατηγορία τους, το αργυρό.

Συγκεκριμένα, η ομάδα RoboSpecialists από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, υπέκυψαν στον τελικό με σκορ 3-5 από τη μαλαισιανή ομάδα ARAMAITEE FC, ενώ στο ημίχρονο έχαναν 1-4. Νωρίτερα το πρωί, στη φάση νοκ-άουτ 16 και στους προημιτελικούς, απέκλεισαν ομάδες από τις Φιλιππίνες με σκορ 3-2 και 3-1 αντίστοιχα, ενώ στους ημιτελικούς συνέτριψαν ομάδα από το Χονγκ Κόνγκ με το εκπληκτικό 11-1…

Στους 16 υποψηφίους για τον τελικό είχε προκριθεί και η ομάδα Los MessAngeles Stars από τη Λάρισα, η οποία όμως αποκλείστηκε από μαλαισιανή ομάδα.

Η ομάδα Starbots του Δημοτικού της Λεοντείου Ν. Σμύρνης, κατέλαβε τη 12η θέση, ανάμεσα σε 74 συνολικά ομάδες στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Στα προκριματικά, η ατυχία απέτρεψε την ομάδα από το Δημοτικό Κάτω Καστριτσίου της Αχαΐας να προχωρήσει στον τελικό, αφού ο έντονος φωτισμός της αίθουσας εμπόδισε το ρομποτάκι τους να εκτελέσει σωστά την πρόκληση.

Στην κατηγορία Γυμνασίου, οι δύο ομάδες μας από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάταςκατέλαβαν την 23η και 24η θέση στον 2ο προκριματικό γύρο επί συνόλου 88 ομάδων.

Πιο άτυχη στάθηκε όμως, η ομάδα MIXMYL από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, η οποία ατύχησε να προκριθεί στον τελικό, παρά το καλό πλασάρισμα σε σύνολο 79 ομάδων στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, ενώ η καλύτερη θέση της έτερης εκπροσώπου MAD TECH από την Ιωνείδιο του Πειραιά ήταν η 26η στον 1ο γύρο. Η ομάδα MIXMYL κατέλαβε την 17η θέση τελικά στην Ολυμπιάδα -δηλαδή, έχασε την πρόκριση στον τελικό για μία μόλις θέση.

Στην κατηγορία OPEN, η ομάδα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων επέστρεψε από την Ντόχα του Κατάρ έχοντας καταλάβει τη 19η θέση σε σύνολο 150 ομάδων από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Η επίδοση αυτή μπορεί να «πίκρανε» την ομάδα του σχολείου, είναι εξίσου σημαντική όμως, με δεδομένο ότι ξεπέρασαν ομάδες προερχόμενες από χώρες με παράδοση στη ρομποτική, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas κ. Γιάννης Σομαλακίδης, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα πανηγυρίσουμε ελληνική νίκη στην Ολυμπιάδα στο Κατάρ, «με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης συγχαίρει κατά σειρά, τους μαθητές, οι οποίοι ζώντας σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποστήθισης, έχουν καταφέρει να συγκλίνουν με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργαζόμενοι πολλές ώρες εκτός ωραρίου και προπάντων εθελοντικά έχουν απογειώσει το επίπεδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας και ιδιαιτέρως τους γονείς που στηρίζουν με μοναδικό τρόπο μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Η WROHellas, διοργανωτής του πανελλήνιου διαγωνισμού ρομποτικής, συνέβαλε στη δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 50 του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση «Θέματα καθ’ υπέρβαση εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες». Πρότεινε στην Πολιτεία να συμπεριληφθεί στο άρθρο η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μαζί και με τις άλλες μαθητικές Ολυμπιάδες και ζήτησε να επιβραβεύονται οι μαθητές που καταλαμβάνουν θέσεις από την 1η έως και την 6η στα πρότυπα των Ολυμπιακών αγώνων στα σπορ.

Για την Ελλάδα, ο δρόμος για την Ντόχα του Κατάρ είχε ως αφετηρία τις Περιφέρειες της χώρας με τους προκριματικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν την περίοδο Μαϊου Ιουνίου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 190 ομάδες από όλη την επικράτεια. Η επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής θα γίνει στην Ινδία το 2016.

In.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου