Τα ρομπότ «διεκδικούν θέσεις εργασίας» από τους ανθρώπους

τα-ρομπότ-διεκδικούν-θέσεις-εργασία-327835

Η εποχή των μηχανών πλησιάζει. Αυτό που θεωρούμε επιστημονική φαντασία και έχει εμπνεύσει την κινηματογραφική βιομηχανία, δεν είναι τόσο μακριά, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Η εισβολή των μηχανών στον χώρο της εργασίας δείχνει αναπόφευκτη στο μέλλον από την παρουσία εξελιγμένων ρομπότ.

Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group προβλέπει ότι έως το 2025 περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα έχουν αντικατασταθεί είτε από κάποιο «έξυπνο» λογισμικό είτε από ρομπότ.

Υπάλληλοι γραφείου που ασχολούνται με δουλειές ρουτίνας, όπως η σύνταξη εκθέσεων ή υπολογιστικών φύλλων θα μπορούσαν εύκολα να αντικατασταθούν από κάποιο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, στην Κίνα εργαζόμενοι ήδη κατασκευάζουν ρομπότ τα οποία στη συνέχεια θα τους αντικαταστήσουν στις δουλειές τους. Συγκεκριμένα, σε εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρεία τεχνολογίας Sehnzhen Evenwin Precision Technology, στην πόλη Ντονγκουάν, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης του προσωπικού αποκλειστικά με ρομπότ. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει το προσωπικό των 1.800 εργαζομένων κατά 90 τοις εκατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, στην ίδια πόλη από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνολικά 505 εργοστάσια έχουν επενδύσει περίπου 587 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ρομπότ, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν ή θα καταλάβουν τις θέσεις 30.000 εργαζομένων.

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο συναρπαστική αλλά παράλληλα και πιο περίπλοκη. Τα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας φαντάζουν ολοένα και πιο ρεαλιστικά, κάτι που ενδεχομένως προκαλεί φόβο και ανησυχία. Είναι άραγε πιθανόν στο μέλλον να ζήσουμε την «Εξέγερση των Μηχανών»;

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου