ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επί ποδός πολέμου οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για την ηλεκτροκίνηση

επί-ποδός-πολέμου-οι-αμερικανικές-αυτ-386245

Μια νέα εποχή ενδεχομένως να ξημερώνει για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα τη μετασχηματίσει σε έναν κλάδο φιλικότερο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο εν γένει. Η αρχή έχει γίνει στην Καλιφόρνια από τη μαχητική πολιτειακή αξιωματούχο Μαίρη Νίκολς, η οποία με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα οχήματα στους δρόμους επιδιώκει την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων. Από το 2007 είναι πρόεδρος του Συμβουλίων Εναέριων Πηγών της Καλιφόρνιας και στηρίζει το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου για τον διπλασιασμό του στόχου εξοικονόμησης καυσίμων στα 55 μίλια ανά γαλόνι έως το 2025.

Από την πλευρά των κατασκευαστών, οι αντιδράσεις κάθε άλλο παρά ήπιες είναι. Σε παλιότερη εμφάνισή του ο Σέρτζιο Μαρκιόνε της Fiat -Chrysler είχε ισχυριστεί ότι ο μόνος λόγος που κατασκευάζει το ζημιογόνο ηλεκτροκίνητο Fiat 500e στην Καλιφόρνια είναι οι ρυθμίσεις της κ. Νίκολς. Η ίδια είναι στο συγκεκριμένο πεδίο 40 χρόνια και ένα από επιτεύγματά της είναι ότι απορρύπανε την επικίνδυνα βεβαρημένη ατμόσφαιρα του Λος Αντζελες.

Επιπλέον, το ότι συστηματικά και μεθοδικά προωθούσε τη χρήση καταλύτη στα οχήματα ήδη από τη δεκαετία του 1970, εξοργίζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία. Η σήμερα 70χρονη Μαίρη Νίκολς ουδέποτε πείστηκε από τους ισχυρισμούς των στελεχών του κλάδου για το τι είναι δυνατόν να γίνει. Τότε, το 1970, θεωρούσαν τα περί καταλύτη «αδιανόητα» και ότι εάν ποτέ εφαρμόζονταν, η General Motors θα καταστρεφόταν.

Οι όροι που έθεσε στην Καλιφόρνια προβλέπουν το 2,7% των οχημάτων φέτος να κινούνται μόνο με μπαταρία ή με κυψέλη καυσίμου ή να είναι ηλεκτρικά-υβριδικά. Από το 2018 και μετά αυξάνονται ετησίως οι ποσοστώσεις και φθάνουν το 22% το 2025. Εως το 2030 η Μαίρη Νίκολς προσβλέπει στο ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα, που θα πουλιούνται στην Καλιφόρνια, να εκπέμπουν μηδενικούς ή σχεδόν μηδενικούς ρύπους.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου