ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google και Levi’s αναπτύσσουν “έξυπνα” ρούχα που ελέγχουν συσκευές (βίντεο)

google-και-levis-αναπτύσσουν-έξυπνα-ρούχα-πο-490377

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Google ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την εταιρεία ρουχισμού Levi Strauss για την ανάπτυξη έξυπνων ρούχων που θα μπορούν να επικοινωνούν με φορητές συσκευές.

Η Google και το Project Jacquard της Levi’s αναπτύσσουν διαδραστικά ρούχα που ενσωματώνουν αγώγιμες ίνες και αισθητήρες τοποθετημένους διακριτικά σε κουμπιά και ραφές δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να τα χειρίζονται όπως κάνουν με μια απλή οθόνη αφής.

Οι αγώγιμες κλωστές έχουν πλεχθεί από κράματα μετάλλων, φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και τεχνητά όπως ο πολυεστέρας. Τα κράματα επιτρέπουν τη μεταφορά παλμών στους αισθητήρες, οι οποίοι ενεργοποιούν τα έξυπνα τηλέφωνα.

Με μια σειρά απαλών χτυπημάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο θα ανάβουν ή θα σβήνουν έξυπνα φώτα, μια κυκλική κίνηση θα αλλάζει τραγούδι στο smartphone ή η κίνηση του χεριού προς τα κάτω θα προκαλεί τη σίγαση ενός κινητού τηλεφώνου που “κουδουνίζει” κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης.

“Η ιδέα ότι το Jacquard είναι μια διεπαφή (interface) ενσωματωμένη μέσα στα ρούχα που φοράμε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους αισθητήρες, τα προϊόντα, τις εφαρμογές και όλα όσα έχουν να κάνουν με την τεχνολογία μας” αναφέρει ο Ζοάο Γουίλμπερτ, από το εργαστήριο Google Creative Lab που εδρεύει στο Λονδίνο.

Μπορεί να μην δούμε τελικό προϊόν σύντομα, αλλά η Google συνεργάζεται με πολλούς παραγωγούς υφασμάτων για την τελειοποίηση της τεχνολογίας της.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου