ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφαρμογή στο κινητό για τα υπερκινητικά παιδιά

εφαρμογή-στο-κινητό-για-τα-υπερκινητι-490458

Θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς και το γιατρό

Έτοιμη για διάθεση στην αγορά των Android θα είναι τις επόμενες μέρες μια απλουστευμένη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για την παρακολούθηση και καταγραφή της συμπεριφοράς παιδιών με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής, που θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στον ειδικό γιατρό και στους γονείς, μέσα από τη διαμόρφωση ιστορικού.

Η καινοτόμος εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και έχει μακροπρόθεσμο στόχο την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, αφού ο γιατρός τους θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό της καταγραφής και πορείας της καθημερινότητας του παιδιού, μέσα από τα δεδομένα που θα έχουν καταγράψει γονείς και δάσκαλοι.

Η εφαρμογή διαθέτει μία πληθώρα επιλογών, από τον χρήστη, σε ένα ειδικό λεξικό για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, μέσα από το οποίο αξιολογείται η καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού, όπως για παράδειγμα «χοροπηδά ασταμάτητα», «ξεχνά να κάνει κάτι», «διαταράσσει τη ροή της συζήτησης», «δεν έχει αίσθηση του κινδύνου» κ.ά.

Ο χρήστης επιλέγει χαρακτηριστικά συμπεριφορών, τα οποία καταγράφονται και αποστέλλονται σε κεντρικό site που έχει δημιουργήσει η ερευνητική ομάδα, τα οποία, συσσωρευμένα, αποτελούν σε βάθος χρόνου το ιστορικό συμπεριφοράς του παιδιού, προς αξιολόγηση και διάγνωση από τον ειδικό γιατρό. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ακριβούς πορείας του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC, όπου καταγράφεται το τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής και τι ακολούθησε. Ο ειδικός, αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί/έφηβο, και η εφαρμογή υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης, μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων. Τέλος, η χρήση της εφαρμογής, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα, βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων.

Στόχος είναι να συνδέσουμε την εφαρμογή με θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε συνεργασία με ψυχιάτρους και ψυχολόγους έτσι ώστε να υπάρξει καινοτόμος αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης.

Το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου, από τις 11:00 έως τις 14.00, σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Πρόκειται για ψυχιατρική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά ακατάλληλη, διάχυτη -σε διάφορες καταστάσεις, όπως το σπίτι και το σχολείο- και επίμονη έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα ή παρορμητικότητα, με έναρξη την παιδική ηλικία.

Σχετίζεται με σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, σχολική και/ή επαγγελματική λειτουργία. Είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και επηρεάζει έως και το 5% του σχολικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη ΔΕΠΥ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή μεταδίδεται γενετικά και προκαλείται από μία χημική ανεπάρκεια σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που ρυθμίζουν την αποτελεσματικότητα, με την οποία ο εγκέφαλος ελέγχει τη συμπεριφορά).

Στο έργο συμμετέχουν, επίσης, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Διδακτικής της Ιταλίας, η Παιδαγωγική Σχολή Του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας και η ΜΚΟ ADDISS (National Attention Deficit Disorder Information and Support Service) της Αγγλίας με σημαντική δράση στην υποστήριξη των οικογενειών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο www.whaamproject.eu

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου