Project Ara: Το συναρμολογούμενο smartphone της Google στο Πουέρτο Ρίκο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-01-15, 18:53:36
Project Ara: Το συναρμολογούμενο smartphone της Google στο Πουέρτο Ρίκο

Την πρόθεσή της να διαθέσει πιλοτικά στο Πουέρτο Ρίκο το πρώτο smartphone που συναρμολογείται από τον χρήστη μαγνητίζοντας τα εξαρτήματα που έχει επιλέξει μεταξύ 20-30 επιλογών, ανακοίνωσε η Google στις 15 Ιανουαρίου. Σύντομα, φορτηγά θα διατρέχουν το νησί και σε πέντε λεπτά τα πρώτα Ara θα είναι έτοιμα σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα επιλέγει του χρήστη αλλά και καλύμματα που θα τυπώνονται επιτόπου.

Τα (11) πρότυπα επάνω στα οποία εργάζεται η ομάδα του Project Ara παρουσιάστηκαν στο δεύτερο συνέδριο με τους developers. Εμφανείς ήταν οι επεμβάσεις στον σχεδιασμό του ενδοσκελετού επάνω στον οποίο προσαρτώνται τα εξαρτήματα του τηλεφώνου, προκειμένου να υποστηρίξουν την τοποθέτηση περισσότερων τμημάτων με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, το κύριο σώμα του Ara φέρει πλέον ενσωματωμένους τους μαγνήτες. Ο επικεφαλής του έργου, Πολ Ελεμένκο δήλωσε πως «όταν το Ara Spiral 3 κυκλοφορήσει θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ευθέως ή και να ξεπεράσει την λειτουργικότητα των smartphone που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας σήμερα».

Τα διαθέσιμα modules εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 30, θα υπάρχει υποστήριξη για την προσθήκη προηγμένης κάμερας καθώς και αξιοποίησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς. Το εξωτερικό του συναρμολογούμενου smartphone μπορεί να ντυθεί με κάλυμμα από υλικό στο οποίο μπορούν να τυπωθεί η φωτογραφία που θα επιλέξει ο χρήστης.

Όπως είχε γίνει γνωστό, τo κόστος ενός στοιχειώδους λειτουργικού smartphone θα ξεκινάει από τα 50 μόλις δολάρια και μπορεί να φτάνει τα 500 δολάρια. Η ομάδα του Project Ara διοργάνωσε το δεύτερο συνέδριο με προγραμματιστές προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα αναπτύσσει (ανοικτό) λογισμικό και εφαρμογές για το Ara και θα κατασκευάζει εξαρτήματα.

Επιπλέον, ανάμεσα στα κυριότερα θέματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα του Project Ara είναι να επιτύχει μεγαλύτερη αυτονομία της συσκευής και να αυξήσει το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνει η αλλαγή του module της μπαταρίας πριν το smartphone απενεργοποιηθεί.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που αποδίδονται στην ιδέα του Χάκενς είναι ότι έτσι θα μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα από την επαναχρησιμοποίηση μερών, την στιγμή που σήμερα όταν σπάσει η οθόνη ή χαλάσει το μόντεμ του τηλεφώνου, ολόκληρη η συσκευή καταλήγει σε χωματερές. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι ο χρήστης θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει μεταχειρισμένα εξαρτήματα και να αναβαθμίζει μόνος του το smartphone του.

Δείτε το βίντεο που διέθεσε η Google για το νέο πρότυπο του Project Ara.

In.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=