ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έχουν οι άντρες μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες;

έχουν-οι-άντρες-μεγαλύτερο-εγκέφαλο-α-216307

Τα πρώτα πορίσματα πολυετούς έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σχετικά με τις ανατομικές διαφορές του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών είδαν το φως και φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, να επιβεβαιώνουν κάποια στερεότυπα. Ή μήπως όχι;

Αυτό που σίγουρα διαπιστώθηκε είναι ότι ο εγκέφαλος των ανδρών είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος σε όγκο, από 8% έως και 13%, από τον εγκέφαλο των γυναικών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση επιστημονικών δεδομένων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 126 άρθρα με σχετικά δεδομένα που αφορούσαν σε εγκεφάλους ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών κατηγοριών. Οι διαφορές εντοπίζονται πιο έντονα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή.

Ο ανδρικός εγκέφαλος παρουσιάζεται πιο ικανός να διαχειριστεί σύνθετες μηχανές και κατασκευές λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ δείχνει μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο.

Αντίθετα, ο γυναικείος εγκέφαλος έχει πιο ανεπτυγμένες συναισθηματικές λειτουργίες, καλύτερη λειτουργία της μνήμης, καθώς και υπολογισμό ρίσκου.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως με τα πορίσματά τους μπορούν να προσδιορίσουν και το πόσο διαφορετικές και καθορισμένες από το βιολογικό φύλο είναι και οι διάφορες ψυχικοί νόσοι, των οποίων η εκδήλωση και ένταση εξαρτάται από το φύλο, όπως υποστηρίζουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου