ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook κατά Google για τα «έξυπνα γυαλιά»

facebook-κατά-google-για-τα-έξυπνα-γυαλιά-284510

Mετά την εξαγορά της WhatsApp η Facebook αγόρασε και την αμερικανική StartUp επιχείρηση Oculus. Στόχος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ η πρωτιά στα Wearables, τα αποκαλούμενα «έξυπνα γυαλιά».

Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τάμπλετ και «έξυπνα κινητά» μοιάζουν πια σαν παλιά ιστορία. Google και Facebook δείχνουν να ενδιαφέρονται πια μόνο για το άμεσο και το απώτερο μέλλον και τις τεχνολογίες που εκεί θα επικρατήσουν. Η δημοσιογράφος της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR Σβέα Έκερτ, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, θεωρεί ότι στο μέλλον τα λεγόμενα «έξυπνα γυαλιά» θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Κι γι’ αυτό Google και Facebook αγωνίζονται ήδη από σήμερα για το ποιος θα αποκτήσει το πάνω χέρι.
Η αρχή έγινε από τα «έξυπνα γυαλιά» Google Glass. Μέσω ενός από τους φακούς τους ο χρήστης έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχει τη δυνατότητα να φωτογραφήσει ή ακόμα και να βιντεοσκοπήσει αυτό που βλέπει ανοιγοκλείνοντας τα μάτια. Τα «έξυπνα γυαλιά» βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά η Google εξασφάλισε, τουλάχιστον προς το παρόν, την πρωτιά.

Η Facebook αντεπιτίθεται…

Όμως η αγορά της Oculus από την Facebook δείχνει ότι ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ δεν καταθέτει έτσι εύκολα τα όπλα. Η αμερικανική StartUp επιχείρηση κατασκευάζει τα γυαλιά Oculus Rift, τα οποία απεικονίζουν τρισδιάστατα μια εικονική πραγματικότητα και αντιδρούν σε όλες τις κινήσεις του κεφαλιού. Μέχρι στιγμής τα γυαλιά αυτά χρησιμοποιούνταν μόνο σε βιντεοπαιχνίδια. Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ ωστόσο σχεδιάζει μια πιο διευρυμένη χρήση που θα επιτρέπει, για παράδειγμα, την συμμετοχή σε σχολικό μάθημα ή ακόμα και την επίσκεψη στο γιατρό.

Η Facebook πρέπει να παρουσιάσει κάτι εντελώς καινούργιο, λέει η Gερμανίδα δημοσιογράφος: «Σήμερα το μόνο που διαθέτουμε είναι μια μέτρια εφαρμογή για κινητά. Όμως η Facebook θέλει να γίνει το ένα και μοναδικό, το απαραίτητο μέσο, με τη βοήθεια του οποίου θα μπαίνουμε στο ίντερνετ και θα επικοινωνούμε. Κι αυτό επιδιώκει να το πετύχει με τα «έξυπνα γυαλιά».

Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα

Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η τεχνολογία αυτή, όμως, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να τελειοποιηθεί. Επιπλέον τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο Μαξ Ράινερ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό εξομοιωτή τονίζει: «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες της τεχνολογίας, οι οποίες όμως δίνουν την ίδια στιγμή πρόσβαση στην προσωπική ζωή του χρήση. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν ήδη στο στάδιο του προγραμματισμού μέτρα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία».

Η δημοσιογράφος Σβέα Έκερτ είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι ούτε και οι αμερικανικές αρχές δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τις εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίες, όπως λέει είναι πλέον παντοδύναμες: «Η βιομηχανία του ίντερνετ είναι πολύ ισχυρή. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και έχει πλέον παγκόσμια δύναμη και συνεπώς και πολιτική επιρροή. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υποτιμούμε και την δύναμη των λόμπι, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Σίλικον Βάλεϊ».

Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου