ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απόφαση-σταθμός: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει τη Google να διαγράφει προσωπικά δεδομένα

απόφαση-σταθμός-το-ευρωπαϊκό-δικαστή-349974

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση-σταθμό, που ανακοίνωσε την Τρίτη, υποχρεώνει τη Google να διαγράφει προσωπικά δεδομένα πολιτών, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της στο Internet.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η απόφαση αποτελεί νίκη για τους υπέρμαχους της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο Διαδίκτυο και δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 πως η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του «δικαιώματος στην (ψηφιακή) λήθη» σε ό,τι την αφορά.

Η απόφαση υποχρεώνει την εταιρεία να διαγράφει συνδέσμους που οδηγούν σε πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν ισχύουν πλέον ή δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον συγκεκριμένο άνθρωπο, στον οποίο αναφέρονται.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα προσωπικά τους δεδομένα, ιδίως αν δεν είναι δημόσια πρόσωπα. Αν οι ίδιοι επιθυμούν, να διαγραφούν από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο, λανθασμένες πληροφορίες ή στοιχεία που «δεν αφορούν κανέναν άλλον», έχουν το δικαίωμα να το ζητήσουν, ακόμα και αν οι πληροφορίες έχουν αναρτηθεί νομίμως.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πολίτες «μπορούν να στείλουν το αίτημά τους στον υπεύθυνο της μηχανής αναζήτησης, ο οποίος πρέπει να το εξετάσει διεξοδικά».

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2001, όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ισπανίας διέταξε τη Google να αφαιρέσει ηλεκτρονικούς συνδέσμους σε περισσότερα από 100 δημοσιευμένα άρθρα στο διαδίκτυο, που θεωρήθηκαν «δυνητικά δυσφημιστικά». Στο ισπανικό δικαστήριο, είχαν προσφύγει συνολικά 200 άτομα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η υπόθεση που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά τον Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, που προσέφυγε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων όταν εμφανίστηκε στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης στη Google μία παλιά ειδοποίηση πλειστηριασμού της κατοικίας του για χρέος, το οποίο αργότερα ρυθμίστηκε.

Η Google, από την πλευρά της, είχε καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Μαδρίτης, το οποίο διαβίβασε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία υιοθετήθηκε το 1995, αναθεωρείται τώρα για να καταστούν αυστηρότεροι οι κανόνες.

Από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να αφαιρέσει προσωπικά του στοιχεία από τις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου