ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Pepper: Προς πώληση το πρώτο «ρομπότ με καρδιά»

pepper-προς-πώληση-το-πρώτο-ρομπότ-με-καρδι-391151

Την εμπορική διάθεση της «Πέπερ», του πρώτου προσωπικού ρομπότ στον κόσμο, που χάρη στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει μπορεί να «αντιλαμβάνεται» συναισθήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός SoftBank.

Με ύψος κάτι περισσότερο από ένα μέτρο, βάρος 28 κιλά και ένα tablet μόνιμα ενσωματωμένο στο στήθος της, η «Πέπερ» θα κυκλοφορήσει στις αγορές τον ερχόμενο Φεβρουάριο κοστίζοντας 198.000 γιέν (κάτι παραπάνω από 1.400 ευρώ).

Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι το ρομπότ θα είναι σε θέση να φέρνει σε πέρας διάφορους νευραλγικούς ρόλους, ανάμεσα στους οποίους η φροντίδα των ηλικιωμένων αλλά και των νεογέννητων.

«Οι άνθρωποι συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν τους άλλους ως “ρομπότ” επειδή αυτά δεν έχουν ούτε συναισθήματα, ούτε καρδιά. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δίνουμε καρδιά σε ένα ρομπότ», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο CEO της SoftBank Μασαγιόσι Σον.

Η Πέπερ είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ που λαμβάνει υπόψιν του τον περιβάλλοντα χώρο για να διαμορφώσει τις αντιδράσεις του, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους. Επίσης, διαθέτει δυνατότητες και interface που επιτρέπουν την επικοινωνία με ανθρώπους, όπως προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής, χειρονομιών, κινήσεων, συναισθημάτων και τόνου φωνής.

Λαμβάνοντας δεδομένα από μία ευρεία γκάμα αισθητήρων, το ρομπότ αξιολογεί καταστάσεις ενώ «διαβάζει» συναισθήματα βάσει των εκφράσεων του προσώπου και του τόνου της φωνής.

Χάρη σε αυτές τις τεχνολογίες, υποστηρίζει η εταιρεία, οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν με την Pepper με φυσικό τρόπο, «όπως θα το έκαναν με φίλους και συγγενείς τους».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, η Ιαπωνία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές ρομπότ στον κόσμο, αξίας περίπου 6 δισεκ. ευρώ το 2012 ενώ μέχρι το 2020 αυτή αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς μάλιστα ο πληθυσμός της χώρας συνεχώς γερνάει, ενώ πέφτει το ποσοστό γεννήσεων και παράλληλα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργαζόμενους ιδιαίτερα στον χώρο της φροντίδας.

Με πάνω από το 22% του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 65 χρόνια ζωής, πολλές εταιρείες εργάζονται στην δημιουργία ρομπότ που θα είναι σε θέσει να φροντίζουν τους ηλικιωμένους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου