ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυτταρικό «αποτύπωμα» στο αίμα αφήνει το έμφραγμα

κυτταρικό-αποτύπωμα-στο-αίμα-αφήνε-501661

Τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν κάποια μοναδικά κύτταρα στο αίμα τους, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Physical Biology.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας Scripps, της Καλιφόρνια, μελέτησαν 111 άτομα και εντόπισαν σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των υγιών και αυτών που είχαν υποστεί έμφραγμα.

Οι ειδικοί διερευνούσαν κατά πόσο είναι εφικτός ο κυτταρικός έλεγχος να χρησιμοποιηθεί για την εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για έμφραγμα.

Εστίασαν λοιπόν, στα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα στο αίμα των ασθενών.

Όπως είναι γνωστό, οι λιπώδεις εναποθέσεις που οικοδομούνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να «σπάσουν», με αποτέλεσμα κομμάτια της αθηρωματικής πλάκας να αρχίσουν να κυκλοφορούν στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στα αγγεία της καρδιάς, με αποτέλεσμα την εκδήλωση του εμφράγματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κύτταρα του ενδοθηλίου επίσης απελευθερώνονται και κυκλοφορούν στο αίμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 79 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα και τους συνέκριναν με 25 υγιή άτομα και επτά ακόμη που υποβάλλονταν σε θεραπεία αγγειακή νόσο.

«Ο στόχος μας ήταν να εδραιώσουμε επιστημονικά την θεωρία ότι τα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα μπορούν να εντοπιστούν στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα, πράγμα που δεν συμβαίνει στους υγιείς ανθρώπους», εξηγεί ο καθηγητής Πήτερ Καν, επικεφαλής των ερευνητών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου