ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλληλεγγύη

αλληλεγγύη-19585

Το ΕΚΒ απηύθυνε κάλεσμα για μετάβαση στο μπλόκο του Αερινού και μετά την πορεία απεργοί βρέθηκαν στο αγροτικό μπλόκο και μαζί με τους αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό. Ήταν μία κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης που χαιρετίστηκε από τους αγρότες. Από το ΕΚΒ έδωσαν το παρών οι Θαν. Παπαδημόπουλος, Βαγγ.Χατζιάρας, Βασ. Παπανικολάου, Δημ. Βασιλείου, Σμ. Λιάτσικου, Γ. Σούκιας, Αν. Στεργίου, Κων. Κωνσταντίνου, Κων. Καλτσάς και Βαγγ. Σταθαράκος και από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος Δημ. Κουτσούκος, εκ μέρους της Εργατικής Αυτονομίας ο Θοδωρής Πανόπουλος καθώς και άλλα μέλη αριστερών συλλογικοτήτων.

Β.Κ

Αποκλειστικά
και μόνο
Η απόφαση για διαθεσιμότητα αφορά μόνο στο εργοστάσιο της SOVEL στον Αλμυρό και όχι τις άλλες Μονάδες του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ στην επικράτεια. «Αυτό δεν είναι τυχαίο» έλεγαν χθες παλιοί συνδικαλιστές, «καθώς στο εργοστάσιο του Αλμυρού δεν υπάρχει σωματείο, σε αντίθεση με τις άλλες μονάδες όπου λειτουργούν συνδικάτα».
Β.Κ

Αρχισαν οι αφίξεις

Αρχίζει η τουριστική περίοδος κιόλας; Σε Μύκονο και Νάξο έκαναν «απόβαση» οι πρώτοι Τούρκοι τουρίστες. Πήγαν με τις κορβέτες τους, ντυμένοι ναύτες του πολεμικού ναυτικού τους
Μ.Μ.

Νέα κόλπα

Οι ψηφοφορίες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να δείτε που θα γίνονται με σήκωμα καρεκλών (αντί χεριών) στο τέλος. Οι δημοκρατικές διαδικασίες που επέβαλε ο Βενιζέλος δεν γίνονται εύκολα κατανοητές.
Μ.Μ.

Το βλέπει, το λέει;

«Δεν αντέχω στη σκέψη ότι μπορεί να πεθαίνει κόσμος επειδή δεν μπορεί να βρει κρεβάτι εντατικής», είπε ο Αντ. Σαμαράς. Καλό θα είναι να το επισημάνει και στον Έλληνα πρωθυπουργό μήπως γίνει κάτι.
Αγαπησιάρηδες

Η Μέρκελ μάς σκεφτόταν και μάτωνε η καρδιά της. Ο Ολάντ έχει συνεχώς στο μυαλό του το 60% της ανεργίας των νέων μας. Πώς μας έχουν αγαπήσει έτσι αυτοί οι άνθρωποι. Τι αμαρτίες πληρώνουμε;
Μ.Μ.

Συγκρίσεις
Σήμερα είναι η 100η επέτειος της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Τι σχέση έχουν τα Γιάννενα με το Βόλο; Καμία. Όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ή είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πρόσφατα την περιοχή, έχουν να το λένε ότι οι τοπικοί μας άρχοντες πολλά θα είχαν να μάθουν αν την επισκέπτονταν. Από την κυκλοφοριακή ευταξία της πόλης και τον άρτιο αστικό της εξοπλισμό, μέχρι τους χώρους προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η πρόταση
Μία ερώτηση προς τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία αν θέλει μας απαντά. Η πρόταση του εισηγητή του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι θετική ή αρνητική για την Επιχείρηση; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι…

Αιχμές
και καρφιά…
Οι νουθεσίες χθες από παράγοντα του Δήμου Βόλου προς τον υπογράφοντα. «Η απάντηση των Μόσχου – Δερβένη δεν είχε στόχο την εφημερίδα. Δεν είχε την παραμικρή αιχμή σε βάρος της». Ωραία, και το απόσπασμα της δήλωσής τους «…προχώρησαν λοιπόν, χωρίς για άλλη μια φορά να φροντίσουν να διασταυρώσουν γεγονότα, σε «εισαγγελικά πορίσματα», κατηγορώντας με απίστευτη ανευθυνότητα Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου ότι δήθεν εξέδωσαν παράνομες άδειες και τη Δημοτική Αρχή ότι δήθεν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είχαν, άλλωστε, διασφαλισμένη την εντυπωσιακή δημοσιότητα», αν δεν είναι αιχμή, τι είναι; Δεν δείχνει ότι στο μυαλό των συντακτών της ήταν να αφήσουν αιχμές ότι η εφημερίδα και ενδεχομένως και ο συντάκτης της διάκεινται ευνοϊκά προς τις απόψεις που διατυπώνει η μείζονα μειοψηφία ή ο,τιδήποτε πλήττει τη σημερινή Δημοτική Αρχή; Δεν είναι αιχμή για τον ένα και μοναδικό δημοσιογράφο που κάλυψε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας και ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τη συζήτηση του επίμαχου θέματος, άρα επόμενο ήταν να δεχθεί και το τηλέφωνο από τον καταγγέλλοντα κ. Δουλόπουλο λίγες ώρες αργότερα; Και εν πάση περιπτώσει τους ισχυρισμούς για «εισαγγελικά πορίσματα» τους καταρρίπτουν οι ίδιοι οι Αντιδήμαρχοι που στην ίδια ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για σούπερ μάρκετ που λειτουργεί «παράνομα και αυθαίρετα».
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ

Η χτεσινή απεργία
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή γενική απεργία στο Βόλο. Εντυπωσιακή η συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων στις διαδηλώσεις. Μια μεμονωμένη όμως σήμερα απεργία, όσο επιτυχημένη κι αν είναι, δεν παύει να είναι μια τουφεκιά στον αέρα. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη την αγωνιστική διάθεση της βολιώτικης κοινωνίας και να οργανώσουν γενική πολιτική απεργία διαρκείας.
…Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η πολιτική – συνδικαλιστική δράση να αποτελέσει μέσο χειραφέτησης του λαού και της χώρας μας. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Βόλου ή θα βγουν τώρα μπροστά ή θα τις παραμερίσει ο βολιώτικος λαός και θα πάρει την τύχη του στα χέρια του.
Φ.Τ.

Μηνύματα
Το μήνυμα που έστειλε χτες ο λαός του Βόλου προς την τρικομματική συγκυβέρνηση ήταν σαφές: Φτάνει πια.
…Σαφές όμως μήνυμα έστειλε και προς τις τοπικές συνδικαλιστικές ηγεσίες: Οργανώστε το εργατικό – λαϊκό κίνημα σε τέτοιο επίπεδο, που να καταστεί ικανό να προωθήσει την ανατροπή των μνημονίων και να επιβάλει τη μεγάλη στροφή που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα. Πρόκειται για την τελευταία σας ευκαιρία.
Φ.Τ.

Εργάτες κι αγρότες
Σημαντική παράμετρος των χτεσινών κινητοποιήσεων στο Βόλο είναι ότι εργάτες και αγρότες βρέθηκαν μαζί στα συλλαλητήρια σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης απέναντι στη μνημονιακή πολιτική. Κι ύστερα βρέθηκαν μαζί και στα μπλόκα.
…Η κοινωνική βάση αλλάζει τους συσχετισμούς υπέρ μιας πολιτικής συμμαχίας που θα επιβάλει, τουλάχιστον, την έξοδο από τα μνημόνια.
Φ.Τ.

Κοινό μέτωπο
Τα εκβιαστικά διλήμματα, η προπαγάνδα, η βία, η καταστολή έγινε φανερό χτες ότι δεν πτοούν την κοινωνία του Βόλου, η οποία είναι έτοιμη να απαντήσει αποφασιστικά και επί της ουσίας στην πολιτική που την εξαθλιώνει. Στο Βόλο εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, συνταξιούχοι, νεολαία, οικοδομούν το κοινό μέτωπο που θα αλλάξει τη φορά των πραγμάτων.
…Οι υπεραπλουστευτικές αναλύσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης, της κάθε νεοφιλελεύθερης τηλεοπτικής αυθεντίας και των ιδεολογικών φορέων των «ρεαλιστών» πολιτικών που βαφτίζουν «έξοδο από την κρίση» την εξαθλίωση και το ξεπούλημα της χώρας «υπεύθυνη πολιτική στάση» δεν έχουν πια πέραση στο Βόλο.
Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου