ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πυροσβέστης

πυροσβέστης-37806

Η χθεσινή ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στον κόμβο της Νίκαιας λόγω συνθηκών δεν αποτυπώθηκε πλήρως στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Το κλίμα δεν ήταν τόσο ήρεμο, όσο είδαμε στα βραδινά ρεπορτάζ. Πριν την ήσυχη διαπραγμάτευση μεταξύ Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας και Βαγγέλη Μπούτα τα πνεύματα κάθε άλλο παρά ήρεμα ήταν. Στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 528 τρακτέρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (406) είχαν έρθει από την Καρδίτσα. Αυτά προχθές, γιατί χθες τα τρακτέρ είχαν προσεγγίσει τον αριθμό 600. Μόνο και μόνο να φτάσεις με το τρακτέρ από την Καρδίτσα στον κόμβο Νίκαιας τα νεύρα σου μια ένταση την έχουν. Ως εκ τούτου μόνο ως… πυροσβεστική μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση μεταξύ των δύο πλευρών του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Μπορεί από ορισμένους γαλάζιους να παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι ο Αγοραστός υιοθέτησε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και όχι τη θέση της κυβέρνησης, μάλλον όμως ξεχνούν ότι πρόκειται για τον Περιφερειάρχη της αγροτομάνας Θεσσαλίας και όχι για τον Περιφερειάρχη Δυτικής Αττικής.

Χ.Μ.

Να βοηθήσει
ο προφήτης

Η προπολεμική γέφυρα του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές θυμίζει την Ελλάδα άλλων εποχών, χειρότερων ακόμα και από την εποχή του μνημονίου. Πρόκειται για μια γέφυρα που δέχεται το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου από την είσοδο της Αθηνών. Το ότι καμία Αρχή δεκαετίες ολόκληρες δεν φρόντισε για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας εκεί που χρειάζεται, ενώ έχουν κατασκευαστεί δεκάδες κουφάρια και άχρηστα έργα, είναι άλλης τάξεως θέμα. Τώρα η γέφυρα είναι αυτή που είναι. Στενή και επικίνδυνη. Το δεδομένο αυτό είναι γνωστό στους ντόπιους οδηγούς, όμως όχι και στους επισκέπτες του Βόλου. Το «στενή και επικίνδυνη» δεν αλλάζει εύκολα. Υπάρχει λόγος όμως από την αρχή μέχρι το τέλος της γέφυρας να υπάρχουν τρεις λακκούβες – τρύπες που αποτελούν θανάσιμη παγίδα κυρίως για τους οδηγούς δικύκλων; Χθες το πρωί από τύχη γλύτωσε ένας συμπολίτης. Αύριο όμως;
Χ.Μ.

Το μέλλον
του ΣΔΟΕ

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον του ΣΔΟΕ Βόλου. Εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι στο νέο οργανόγραμμα που έχει ήδη αναρτήσει στο διαδίκτυο το ΥΠ. ΟΙΚ. Προβλέπει τη συγχώνευσή του ΣΔΟΕ Βόλου με την κεντρική υπηρεσία της Λάρισας. Τώρα… Κύριος οίδε τι θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία τελικά. Αυτά καταγράφηκαν και στο ρεπορτάζ του Κυριακάτικου ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Αν τελικώς επιλεγεί η συγχώνευση, πέρα από τα όποια υπηρεσιακά ή λειτουργικά προβλήματα, ας σκεφτεί κάποιος και τους 20 εργαζομένους των χιλίων ευρώ που θα πρέπει να επωμιστούν και κανένα 300άρι έξοδα σε μηνιαία βάση. Χώρια η ταλαιπωρία τους. Άλλοι αποφασίζουν, άλλοι την πληρώνουν ως συνήθως στην Ελλάδα.

Χ.Μ.

Ουσιαστικά
αθώος

Χθες εκδικαζόταν στα δικαστήρια του Βόλου η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση της διεύθυνσης της ΔΕΥΑΜΒ κατά του πρώην Αντιδημάρχου Γιάννη Στάμου σχετικά με τις καταγγελίες του τελευταίου για το κόστος που πληρώνει η επιχείρηση για τα τσαπάκια, τους υπερχειλιστές, την αυτοματοποίηση του συστήματος την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και άλλα θέματα. Κατά την χθεσινή εκδίκαση ο πρόεδρος της έδρας ανέβαλε την υπόθεση επ’ αόριστο με το σκεπτικό ότι η υπόθεση των καταγγελιών Στάμου έχει προχωρήσει, αφού ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή και έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος χωρίς όμως να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες. Κατά συνέπεια χωρίς να καταλήξει η δικαστική έρευνα και να απαγγελθούν κατηγορίες δεν μπορεί να εξεταστεί το βάσιμο των καταγγελιών του πρώην Αντιδημάρχου, καταγγελίες που μάλλον η Δικαιοσύνη τις θεωρεί βάσιμες γι’ αυτό και ανέβαλε την υπόθεση επ’ αόριστον και γι’ αυτό άλλωστε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Το θέμα είναι ποιος έκανε το κακούργημα…
Χ.Μ.

Σημαντική
προσφορά

Για το Ίδρυμα των αδελφών Δεληγεώργη μπορεί ο κάθε τοπικός φορέας και ο κάθε πολίτης να έχει τη δική του άποψη. Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι ότι το Ίδρυμα έχει προσφέρει σημαντικότατα ποσά για τη στήριξη πολλών ομάδων πληθυσμού με τη χρηματοδότηση των κοινωνικών κέντρων, του πολιτισμού με πλήθος εκδηλώσεων, καθώς και την επιστήμη με τη χρηματοδότηση συνεδρίων. Η απαξίωση που δείχνει η Δημοτική Αρχή Βόλου, ακόμη και με την ευτελή ενέργεια του ξηλώματος των πινακίδων από τα κοινωνικά κέντρα που κατά ένα σημαντικό μέρος χρηματοδότησε το Ίδρυμα Δεληγεώργη, είναι ενέργεια που δεν επιτυγχάνει τίποτα άλλο από το να αποτρέπει συμπολίτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα και θέλουν να προσφέρουν δωρεές αλλά το σκέπτονται καλύτερα αφού ούτε ένα έμπρακτο ευχαριστώ δεν πρόκειται να ακούσουν…
Χ.Μ.

Ποιος αντέχει;

Α, πρέπει να διαβάζουμε ξένα έντυπα για να πάρουμε τα πάνω μας. Ο Προβόπουλος βγαίνει στους FT και δηλώνει ότι τα χειρότερα πέρασαν. Ο Στουρνάρας διαβεβαιώνει στο BBC ότι από το Δεκέμβρη τέλος η ύφεση. Φτου! Είμαστε στο Γενάρη ακόμη.
Μ.Μ.

Θα μας χορέψει…

Ο Φούχτελ μαθαίνει να χορεύει συρτάκι με δάσκαλο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τον βλέπω να θέλει να μας ξαναμάθει πώς χορεύεται μέσα σε ταψί…
Μ.Μ.

Αλλος ήταν ο πρώτος

Ούτε η Διαμαντοπούλου ούτε η Ντόρα ήταν που είχαν πει, πρώτες αυτές, το «θα συμμαχήσω και με τον διάβολο αν χρειαστεί», που είπε στη Στάη ο Τσίπρας. Ο Χαρίλαος το είχε πει πρώτος, στην εποχή που είχε την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.
Μ.Μ.

Δεν θα τους βρουν

Μάλλον δύσκολα αυτή τη φορά θα βρουν νταλικέρηδες να διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της εθνικής από τα τρακτέρ των αγροτών. Από τη μια, οι νταλικέρηδες είναι σε χειρότερη θέση. Από την άλλη, νταλίκα στην εθνική οδό δεν κυκλοφορεί ούτε για αστείο πλέον.
Μ.Μ.

Λάθος άνθρωπος

Θα μπορούσε να αποδώσει τα ταξίδι Σαμαρά στο Κατάρ για την πρόσκληση σε σεΐχηδες επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν, αν αντί του Μαρινάκη έπαιρνε μαζί του τον Τσάκα. Όποτε θέλει ο άνθρωπος φέρνει και έναν πρίγκιπα επενδυτή στην Ελλάδα. Ενώ ο Μαρινάκης έβαλε «στοπ» στα πετροδολάρια προς Ελλάδα κρατώντας τον Τζιμπούρ.
Μ.Μ.

Και οι γαλάζιοι

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έξοδο αποφασίζουν σήμερα και οι γαλάζιοι συνδικαλιστές.
Από την πλευρά της Μαγνησίας η συνάντηση θα γίνει στον Πλατύκαμπο και από την πλευρά της Λάρισας στη Γυρτώνη. Αυτό ασφαλώς και διαφοροποιεί εν πολλοίς τα πράγματα στο θεσσαλικό μπλόκο. Σήμερα το απόγευμα τα νεότερα λοιπόν.
Β.Κ

Τι τους πείραξε;

Εξαλλους όπως διάβασα έκανε τους βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την εμμονή της να απευθύνει ερωτήσεις επί μιάμιση ώρα στον πρώτο μάρτυρα, τον Πρέσβη Χαλαστάνη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι τους πείραξε, που έκανε πιεστικές ερωτήσεις ή που διήρκησαν πολύ ώρα; Λες να είχαν κανονίσει κανένα κρασάκι και τους χάλασε το πρόγραμμα η Ζωή; Κατά τα άλλα μ’ αρέσει που όλοι θέλουν να λάμψει η αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα…
Β.Κ

Είχαν στόχο
Δικαιολογημένα οι αγρότες της περιοχής Βελεστίνου αισθάνονται «μόνοι» σε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησαν και που μάλλον θα έχει άδοξο τέλος εάν η συμμετοχή παραμείνει στα χθεσινά και στα προχθεσινά επίπεδα. Έχουν ένα δίκαιο βέβαια στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον σύλλογοι και έτσι η συνεννόηση καθίσταται δύσκολοι. Εμ κάτι ήξεραν όσοι προωθούσαν τις συγχωνεύσεις των αγροτικών συλλόγων… Είχαν στόχο.
Β.Κ

Τι άλλο θα δούμε…
Νέα πολιτική κίνηση στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με το όνομα «Ελλήνων πρωτοβουλία» γεννήθηκε και επισήμως σήμερα, με την ίδρυση ενός πολιτικού φόρουμ, στο οποίο πρωταγωνιστούν στελέχη, πρώην βουλευτές, που αποχώρησαν πρόσφατα από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Καλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι η λύση στα προβλήματα της κοινωνίας μπορεί να έρθει από ανθρώπους όπως ο Γ. Μανώλης, που μέχρι πρότινος και μάλιστα με δυναμισμό εμφορούνταν από τις απόψεις και το στιλ Καμμένου…Τι άλλο θα δούμε σε αυτή τη χώρα πια…
Β.Κ

Σαράντα άτομα
Σαράντα περίπου άτομα, γιατροί και νοσηλευτές, ήταν έξω από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Αχιλλοπούλειο , το τελευταίο υπό την προεδρία του Αριστ. Ζαχαρόπουλου. Επομένως δεν θα μπορούσε και αυτό το συμβούλιο να μην είναι επεισοδιακό. Με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά το Δ.Σ. δεν προχώρησε τελικά στη συζήτηση των θεμάτων της χθεσινής ημερήσιας διάταξης, ανάμεσα στα οποία ήταν και η ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2013.

Να αυτοεξαιρεθεί
…Μας ζήτησε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα εκτελέσει ο διάδοχός του που ζήτησαν να αυτοεξαιρεθεί. Κάτι που έγινε με την οριακή πλειοψηφία που προαναφέρθηκε. Μέσα σε αντεγκλήσεις επί αντεγκλήσεων η συνεδρίαση έλαβε τέλος μετά από 1,5 ώρα.

Δεν ήταν λόγοι
οικονομικοί…

Δεν οφείλεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση ο απαγχονισμός του 60χρονου που βρέθηκε κρεμασμένος στη Λέσχιανη το περασμένο Σάββατο. Απλά το σημειώνουμε, γιατί τέτοιες εποχές και σε τέτοιες περιπτώσεις το μυαλό όλων εκεί τρέχει…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.

Καθαρές δουλειές

Θ. Τσαλούχας. Πρωτοστάτησε στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Καθαριότητα στη Νέα Ιωνία. Χτες η Δημοτική Αρχή τον μετακίνησε στην Πορταριά και… «καθάρισε».
…Θα το πούμε ευθαρσώς: Πρόκειται για πολιτική – συνδικαλιστική δίωξη, που έχει ως στόχο όχι απλώς τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή, αλλά τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.

Φ.Τ.

Εμείς και οι αγρότες
Στον κόμβο της Νίκαιας χτες οι αγρότες κατέλαβαν συμβολικά την εθνική οδό, σπάζοντας σε διάφορα σημεία τον αστυνομικό κλοιό. Με την κίνηση αυτή απέδειξαν ότι η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει έπεσε στο κενό.
…Ο αγώνας που ξεκινούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν αφορά μόνο στους ίδιους. Ιδιαίτερα στις μέρες των μνημονίων παίρνει ξεχωριστές διαστάσεις και αφορά σε απόλυτο βαθμό όλο τον κόσμο της εργασίας.
Φ.Τ.

Αγρότες και προοπτική
Στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι αγρότες, για να δώσουν απάντηση στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η μνημονιακή συγκυβέρνηση.
…Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους είναι να συνδεθεί με τα αιτήματα και τον αγώνα όλων των εργαζομένων. Γιατί ο εχθρός της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι οι ολιγάρχες και οι μηχανισμοί της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και της πολιτιστικής εξαχρείωσης. Μόνο έτσι θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας των αγροτών και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Φ.Τ.

Νέες μειώσεις
στις συντάξεις
31 αύριο ο μήνας. Οι συνταξιούχοι θα υποστούν νέα μείωση συντάξεων. Κι ακολουθούν κι άλλες μειώσεις. Διότι σύμφωνα με το μνημόνιο 3 που φέρει υπογραφή Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη «το ύψος των συντάξεων προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα».
…Και να σκεφτεί κανείς ότι οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που στις δημοσκοπήσεις στηρίζουν σε ποσοστό 60% Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ!!!
Φ.Τ.

Κλαυσίγελος

Στουρνάρας στο BBC: Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Το 2014 η οικονομία θα ανακάμψει.
…Ας του πει κάποιος ότι είναι το τρένο! Και για να συνεχίσουμε να αστειευόμαστε να πούμε ότι υιοθετούμε πλήρως την παραπλανητική γλώσσα εκείνων οι οποίοι προκάλεσαν και συνεχίζουν να παροξύνουν την κρίση.

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου