ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ψήφισμα

ψήφισμα-41549

Ηταν λίγα μόλις λεπτά αφού έγινε η επίταξη στους απεργούς του Μετρό όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βαγγέλης Χαντζιάρας ανέβηκε στο βήμα της συνέλευσης στην ΑΓΕΤ και πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα που θα καταγγέλλει την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης. Η πρόταση υιοθετήθηκε αμέσως από την πλειοψηφία του σωματείου. Οι άλλες πτέρυγες απλά… δεν τοποθετήθηκαν.
Β.Κ

Μήνυμα
«Το συνέδριο του ΠαΣοΚ και οι προσυνεδριακές διαδικασίες είναι συνδεδεμένες με την αγωνία της χώρας να κάνει τη στροφή. Να γνωρίζουν ορισμένοι ότι δεν θα επαναλάβουν ως φάρσα τις διαδρομές της μεταπολίτευσης. Όσοι ονειρεύονται το παλαιό ΠαΣοΚ χάνουν τον χρόνο τους. Το ΠαΣοΚ δεν ψάχνει τον παλαιό του εαυτό, αλλά επινοεί και επιβάλλει τον νέο του εαυτό. Θα κινηθούμε με άλλες ταχύτητες». Τάδε έφη ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στην ΚΟΕΣ… σφυρίζοντας ουσιαστικά την έναρξη του προσυνεδριακού αγώνα…
Β.Κ

Σεβασμός
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκου Παπανδρέου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι σέβεται την προσωπικότητά του. Δεν αμφιβάλλουμε και ελπίζουμε ότι στον ίδιο βαθμό σέβεται και την δική του προσωπικότητα ο πρόεδρος.

B.K

Δεν έμειναν
μέχρι τέλους
Ζωντάνεψε η συζήτηση κάποια στιγμή στη γενική συνέλευση της ΑΓΕΤ και οι αντιπαραθέσεις έδωσαν ένα άλλο χρώμα στην όλη διαδικασία. Με τη μόνη διαφορά ότι στο τέλος ορισμένοι δεν έμειναν να «πάρουν» απαντήσεις με αποτέλεσμα να εισπράξουν το καρφί ότι δεν αντέχουν στο διάλογο από την πλειοψηφία. Σε γενικές γραμμές πάντως ιδιαίτερες εξάρσεις δεν υπήρξαν εάν και φάνηκε καθαρά ότι ο δρόμος… για ενιαία κάθοδο είναι πολύ μακρύς ακόμη ειδικά όταν κυριαρχεί η λογική των κουκιών.
Β.Κ

Πότε θα ξαστερώσει;
Θα ξαστερώσει στη χώρα, στη Μαγνησία, στο Βόλο και πότε; με ρωτούν φίλοι-ες που με συναντούν στο γραφείο ή στο δρόμο. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, πρόσωπα οικεία και αγαπημένα που σαστισμένα από τις συνεχείς καταιγίδες των μέτρων, ψάχνουν εναγωνίως σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό της απελπισίας που μας έριξαν συμπεριφορές και πρακτικές δεκαετιών. Η ελπίδα πάντα υπάρχει. Αρκεί όλοι να διδαχθούμε από τα λάθη μας, η απάντηση του υπογράφοντα. Μία απάντηση ως ένεση αισιοδοξίας που θα δώσει μία μικρή παράταση στην ελπίδα και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση, όσων κυρίως περιδινίζονται ανάμεσα στη βιολογική ή τη ψυχολογική καταστροφή. Αν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική και αναζητήσουμε νέα πρότυπα, τότε ίσως να βγούμε οι περισσότεροι αλώβητοι από τη στενωπό που θα κρατήσει χρόνια. Διαφορετικά τα θύματα θα είναι αμέτρητα. Τότε ίσως σταματήσουν να θριαμβολογούν και οι βάρβαροι της Δύσης για τους τεμπέληδες και φοροκλέπτες Έλληνες. Τότε θα πάψουν να κομπάζουν και οι αλαζόνες της καταστροφολογίας, προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Τότε θα ξαναδούμε να ανθίζει και πάλι το γλυκό χαμόγελο σε πρόσωπα οικεία και αγαπημένα, που τόσο άγαρμπα μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια, ο επηρμένος κυβερνητισμός των «πράσινων» και των «βένετων» εκατόνταρχων του Κράτους των Αθηνών, αλλά και της Μαγνησίας, βεβαίως – βεβαίως…

Κατ΄ επίφαση
συνεργάτες

Είναι κατ΄ επίφαση συνεργάτες στο Δήμο Βόλου. Μέλη της ίδιας Ομάδας Πλειοψηφίας που εργάζονται για το καλό όλων ημών των χαχόλων και ιδιαίτερα εκείνων που χειμάζονται από τη βάρβαρη πολιτική της τρόικας. Και όμως η συνύπαρξή τους σε πολλές περιπτώσεις φαντάζει αδύνατη. Το έλκος της προσωπικής φιλοδοξίας που χρονίζει τους τυφλώνει και δεν τους επιτρέπει να υποτάξουν το Εγώ στο Εμείς. Ο έμπειρος Π. Σκοτινιώτης γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις παθογένειες και επιχειρεί, για ευνόητους λόγους, να τις συγκαλύψει σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκολλήσει τα αταίριαστα. Ο χρόνος όμως παρήλθε. Οι διαφωνίες που ξεκίνησαν από ψιθύρους έχουν πλέον μετατραπεί σε ανοικτές αποδοκιμασίες αιρετών που αλληλοϋποβλέπονται. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των δημοσιογράφων που καλύπτουν το δημοτικό ρεπορτάζ. Οι δυσλειτουργίες σε ευαίσθητους τομείς έχουν πλέον διαχυθεί και έχουν επιπτώσεις σε αρκετούς συμπολίτες. Ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να δώσει χώρο και αναβαθμισμένο ρόλο σε εκείνους που υπερβαίνουν εαυτούς στην ενασχόλησή τους με τα θέματα αρμοδιότητάς τους. Στους άλλους που έχουν την ενασχόληση με το Δήμο ως πάρεργο και που δημοσιοσχετούν να τους θέσει, με κομψό, για να μην πω κάτι βαρύτερο, τρόπο στο περιθώριο. Δεν τους χρειάζεται ούτε ο ίδιος ούτε η πόλη…

Η πληγή από τους
«θεματοφύλακες»
Ενα σχόλιο με αφορμή την «κόντρα» λιμενικών και αστυνομικών στο Βόλο που δημοσίευσε αποκλειστικά χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: Να σωπάσουν οι «διαρροές» ένθεν και ένθεν, οι όποιοι βρυχηθμοί της μίας ή της άλλης πλευράς, να σβήσουν πάραυτα όλες οι σκιές και να επιχειρηθεί από κοινού μία νέα αρχή χωρίς την απωθητική έπαρση, το μένος και την αλαζονεία της κρατικής καταστολής. Ο Βόλος είναι πολύ μικρός για να πληγώνεται ο κόσμος ακόμη περισσότερο από τους θεματοφύλακες, υποτίθεται, των νόμων, που είναι το πλαίσιο που συγκροτούν μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Ενόχληση

Εντονα ενοχλημένος εμφανίστηκε χθες ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας για τη στάση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού που έσπευσε να κάνει δηλώσεις προκειμένου να αποκομίσει, όπως μας είπε από τηλεφώνου, οφέλη, για τις διαδικασίες που προχωρούν για την ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας. Στο έργο εκείνοι που συνέβαλαν μέγιστα ήταν ο Καθηγητής Γ. Πετράκος από τη θέση του γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Οικονομίδης που συνέβαλαν, όπως πρόσθεσε, τα μέγιστα, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ολόκληρη η δήλωση του πρώην Νομάρχη Μαγνησίας έχει ως εξής: «Ο κ. Αγοραστός κατά την πάγια τακτική του αξιοποιεί θετικές εξελίξεις στις οποίες δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή. Καρπώνεται συστηματικά τις προσπάθειες άλλων και κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει να σταματήσει».

ΑΝΤ.ΤΣΕΛ.


Επαρση

Οταν είσαι βουλευτής και μάλιστα λίγων μηνών και απειλείς δημοσίως έναν απλό πολίτη -έστω και αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό- ότι σε περίπτωση που ασκήσει τα ένδικα μέσα που δικαιούται θα είναι απροστάτευτος και ταυτοχρόνως υπονοείς ότι ο μηνυομένος απολαμβάνει τη θαλπωρή της βουλευτικής ασυλίας, πρόκειται για συμπεριφορά που συνιστά τουλάχιστον έπαρση και απόδειξη αλαζονείας. Ασυλία και… άσυλο ανίατων περιπτώσεων.
Χ.Μ.

Αρχηγός επιτελείου

Δηλαδή μπορεί σήμερα να δούμε σταθμάρχη στο Μετρό τον Παναγιωτόπουλο, ως υπουργό Άμυνας;
Μ.Μ.

Ιδιοι και όμοιοι

Εύκολα λες «πολλά παίρνει» για τον μηχανοδηγό του Μετρό, όταν δεν χτυπάς 10ωρα στα 30 μέτρα κάτω από τη γη, χωρίς φρέσκο αέρα και χωρίς να βλέπεις το φως της μέρας.
Μ.Μ.

Δεν πέρασε…

Ως συνήθως, όλα φτάνουν με καθυστέρηση στην επαρχία. Κάποιος να τους πει ότι η προσπάθεια για «κοινωνικό αυτοματισμό» εγκαταλείφθηκε μόλις διαπιστώθηκε η αποτυχία της, γι’ αυτό προχώρησαν σε πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Αυτή τη φορά δεν «πέρασε» γιατί η προπαγάνδα απευθύνθηκε σε ανθρώπους που έμειναν χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς θέρμανση. Θύματα των περικοπών.
Μ.Μ.

Συγκρατήθηκαν

Πάλι καλά που δεν είπαν «εμποδίζουν τον κόσμο να πάει στη δουλειά του». Ποια δουλειά του;
Μ.Μ.

ΔΕΥΑΜΒ και ιδιώτες

Απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ. Η πρόθεση της κυβέρνησης για παραχώρηση σε ιδιώτες των εταιρειών ύδρευσης της χώρας είναι δεδηλωμένη. Αναμφισβήτητες, επίσης, οι τρομερές συνέπειες για τους πολίτες.
…Αυτός που δεν φαίνεται να ανησυχεί και πολύ είναι ο Δήμαρχος Βόλου.

Φ.Τ.

Προς απένταξη
το έργο της Κάρλας;

Υπερήφανες προσωπικότητες της Μαγνησίας που έχουν καταλάβει τους θώκους εξουσίας οδηγούν με πράξεις και παραλείψεις τους, αργά αλλά σταθερά, προς απένταξη το έργο της Κάρλας. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, οι συνέπειες για την περιοχή θα είναι ανυπολόγιστες.
…Ο καταλογισμός ευθυνών τούτη την ώρα είναι το ελάχιστο. Το μείζον είναι να προληφθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ας σπεύσουν έστω και την ύστατη ώρα.
Φ.Τ.

Ιατρείο Αλληλεγγύης

Είναι τόσο εφικτό όσο και απαραίτητο να φτάσουμε σε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης ισχύον για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, γιατί η μνημονιακή πολιτική και οι συνέπειές της δεν σταματούν με τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση. Η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με την αρωγή του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία Ιατρείου Αλληλεγγύης αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Φ.Τ.

Στρατιωτικός νόμος
Στην επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό προχώρησε η κυβέρνηση με πρόσχημα την «ταλαιπωρία που υφίσταται η αθηναϊκή κοινωνία» και τα «προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομική ζωή της πόλης».
…Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η κυβέρνηση προχώρησε σε στρατιωτικού τύπου μεθοδεύσεις προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα των απεργών και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας όσων αντιστέκονται στην αντεργατική πολιτική της.
Φ.Τ.

Εργατική αλληλεγγύη
Οταν οι εργαζόμενοι δεν υπακούουν πειθήνια στην πολιτική των μνημονίων ή οι κινητοποιήσεις τους δεν είναι ασθενικές και δεν περιορίζονται στα λόγια, η μνημονιακή συγκυβέρνηση, φροντίζοντας για τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί, καταφεύγει στην καταστολή, μια μορφή της οποίας είναι και η επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.
…Κι έτσι πάντα επανερχόμαστε στο θέμα της εργατικής αλληλεγγύης, γιατί αν η συγκυβέρνηση επικρατήσει, τότε οι εργαζόμενοι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και απαιτούν ολοένα και λιγότερα από όσα δικαιούνται, μέχρι που η ασυμφιλίωτη αντίθεση ανάμεσα στα δικαιώματά τους και την εξουσία να «γεφυρωθεί» δια πυρός και σιδήρου, ώστε ν’ αρχίσει η απρόσκοπτη πλέον λεηλασία του λαού και της χώρας.

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου