ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αντίθετα προς το δίκαιο

αντίθετα-προς-το-δίκαιο-43683

Αξιος ο κ. Ξηρακιάς. Ο οποίος ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου σπεύδει να διευκρινίσει πως θα κόψει τα μεροκάματα των πενταμηνιτών που εργάζονται στο Δήμο για τις ημέρες της απεργίας τους, μια απεργία στην οποία εξαναγκάστηκαν από την Πολιτεία να καταφύγουν, δεδομένου ότι δεν πληρώθηκαν έως τώρα, ποτέ, ούτε ένα ευρώ για εργασία που προσφέρουν εδώ και τρεις μήνες, από τους πέντε όλους κι όλους που θα είναι υπό τη… σκέπη του συγκεκριμένου κυρίου!!!
…Αυτή η κλίση σας προς την νομιμότητα, κύριε Ξηρακιά, ωστόσο προσλαμβάνει μια σημασία πολύ διαφορετική, και μάλιστα αντίθετη του δικαίου. Ο νόμος που επικαλείστε δεν καταδικάζει σε τιμωρία, αλλά σε ενοχή.

Φ.Τ.

Τι… απροσδόκητη εξέλιξη!

25 ευρώ θα είναι πλέον υποχρεωμένος να καταβάλλει ο ασθενής κατά την είσοδό του στα Νοσοκομεία της χώρας! Εκτός της… πόρτας, στην τιμή συμπεριλαμβάνονται ποτό και ξηροί καρποί! Ασθενείς που συνοδεύονται από αιθέριες υπάρξεις έχουν προτεραιότητα!
…Οι πολιτικές πράξεις της συγκυβέρνησης δεν απαιτούν πλέον κανενός είδους νομιμοποίηση, την οποία να της παρέχει ο λαός στον οποίο αναφέρεται. Αποτελούν ήδη αυτές ο ίδιες ένα πολιτικό συμβάν, το οποίο δικαιολογείται από μόνο το γεγονός ότι εκπορεύεται από τη συγκυβέρνηση μετά από εντολή της τρόικας.

Φ.Τ.

Πάντα έρχεται «κάτι»

Οταν ο Σαμαράς έλεγε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, νέα μέτρα μαγείρευε ο Τόμσεν. Κι όταν έσκασε η… βόμβα των δηλώσεων Τόμσεν περί νέων μέτρων, άρκεσε μια βόμβα στο Mall για να παραχωθεί κάτω από τόνους τρομοφιλολογίας κάθε συζήτηση.
…Σε κάθε κρίσιμη καμπή της μνημονιακής πολιτικής πάντα έρχεται «κάτι» να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό. Τελικά μήπως η έξαρση της… βομβολογίας οφείλεται στην όξυνση της κρίσης, στην περαιτέρω εξαθλίωση και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας;

Φ.Τ.

Η Νίκη
Είχα καιρό, ομολογώ, να δω τη Νίκη. Και προχθές ήταν ευχάριστος ο αιφνιδιασμός. Στοιχεία της προσφυγιάς συνόδευαν το χρόνο, πριν και μετά τον αγώνα. Το ίδιο και στο ημίχρονο. Η μουσική από τα μεγάφωνα, τα συνθήματα των φιλάθλων, τα πανό των οπαδών, όλα έφερναν αναπολήσεις της προσφυγιάς. Δίπλα μου νεαρά παιδιά. Δεκαεξάχρονα και αν… Και όμως ήταν στον ίδιο ρυθμό με τους πατεράδες τους, που έδιναν τον τόνο. Η συνέχεια της παράδοσης. Οι μνήμες βλέπεις δεν τεμαχίζονται. Παραδίδονται αδιάλειπτα από γενιά σε γενιά εδώ και 90 χρόνια. Οι παραδόσεις ως συστατικά στοιχεία της ταυτότητάς μας, είναι πάντα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νέα γενιά, για την τοπική κοινωνία και για τη χώρα ολόκληρη. Γιατί η νέα γενιά μπορεί να βιώνει τώρα με τους γονείς της την οικονομική ανέχεια και τον τρόμο. Αν όμως, έστω και τώρα, νιώσουν τη ζωή τους σαν πανηγύρι, όπως προχθές το απόγευμα και όχι σαν στοίχημα για επιβίωση, θα τα καταφέρουν. Ακόμη και αν χρειαστούν να μεταναστεύσουν όπως οι παππούδες τους στα ξένα. Γιατί δεν έχει σημασία αν θα γίνουν γκαρσόνια στη Νέα Υόρκη, μάγειροι, τζαζίστες και κιθαρίστες στη Γερμανία ή οικοδόμοι στα Αραβικά Εμιράτα. Έστω και έτσι η ζωή είναι πανηγύρι, ειδικά όταν έχει μνήμη και ξέρεις από ξεκίνησες και πως σε γαλούχησαν οι γεννήτορες- πρόσφυγες της τρίτης γενιάς…

Ο Ολυμπιακός
…Θετικά όμως είναι και τα πρώτα δείγματα γραφής από το νέο Πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου Δημήτρη Καραγιάννη. Όταν βγάζεις ανακοίνωση και ευχαριστείς τους οκτακόσιους οπαδούς που ξόδεψαν τα λιγοστά χρήματα που έχουμε όλοι μας πλέον στις τσέπες μας, για να πάνε να δουν την ομάδα τους στα Ψαχνά, τότε αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι έχει την ικανότητα να αφουγκράζεται τον κόσμο και να τον κρατά ενωμένο γύρω από την ομάδα…

Η γέφυρα
…Θα πει τώρα κάποιος, πώς μπορεί ένας να λέει καλά λόγια και για τη Νίκη και για τον Ολυμπιακό ταυτόχρονα; Άμα έχεις γεννηθεί πάνω από τη «γέφυρα» στη Νέα Ιωνία και τα παιδικά σου βιώματα και τις εφηβικές σου ανησυχίες τις έχει μοιραστεί με συνομήλικους κάτω από το ποτάμι, στο Βόλο, τότε γίνεται να είμαστε όλοι αδέλφια. Ακόμη και στο γήπεδο…

Εμπρός λοιπόν;
…Σ΄ αυτά τα εμφυλιοπολεμικά σπαράγματα και τους ανόητους διαχωρισμούς του παρελθόντος που είχαν τραγικά αποτελέσματα επί δεκαετίες και για το Βόλο και για τη Νέα Ιωνία, είναι γεγονός ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου προσπαθεί να τα αποκηρύξει από την αρχή της θητείας της, με αρκετή μάλιστα, θα έλεγα επιτυχία.
Στο χέρι της πλέον είναι να συγκρατήσει για τους Βολιώτες και τους Νεοϊωνιώτες ένα ακόμη πιο ισχυρό δίκτυο κοινωνικών δομών, για να συγκρατήσει την κοινωνική συνοχή. Για να μη γίνουμε ζούγκλα μπροστά σε αυτή τη βίαιη και πρωτοφανή λιτότητα που έχει βιώσει ποτέ ευρωπαϊκή χώρα.
Επιπλέον κατά την ταπεινή μας άποψη η Δημοτική Αρχή έχει μία ακόμη υποχρέωση. Πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας θα πρέπει να εμπνεύσει όλους όσοι έχουν λόγο, ρόλο και δυνατότητα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα αρθρώνει βήμα προς βήμα το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Βόλου και της Μαγνησίας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι ουσιαστικό. Προκαλεί μάλιστα διπλή εντύπωση πώς αυτό δεν το έχει αντιληφθεί έγκαιρα ο Π. Σκοτινιώτης, ένας πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και με δυνατότητα να δημιουργεί νέα δεδομένα κάτω από ασφυκτικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Θαρρώ πως φοβάται, περισσότερο από το δέον, να κάνει εκείνα τα τολμηρά βήματα που πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. Ίσως γιατί τώρα όλοι εστιάζουν τα φώτα τους, επί δικαίων και αδίκων, σε όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Έστω και έτσι όμως ας τολμήσει πράγματα που έχει ανάγκη ο τόπος. Πολλοί είναι αυτοί που θα βρεθούν να τον κατηγορήσουν. Να είναι ωστόσο βέβαιος ότι η δικαίωσή του θα έλθει σε βάθος χρόνου, διασφαλίζοντας έτσι την πολιτική του υστεροφημία. Αυτό άλλωστε δεν έγινε με τον Κουντούρη και τον Πιτσιώρη; Εμπρός, λοιπόν, Δήμαρχε!

ΑΝΤ.ΤΣΕΛ

Αρμοδίως

Οταν η κόντρα ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης θα πρέπει ορισμένα ζητήματα να εξετάζονται και από άλλους θεσμούς, διότι δημιουργούνται εντυπώσεις και σπιλώνονται πρόσωπα. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ ότι «ο πρόεδρος του ΕΚΒ θα τσεπώσει το 5% των πεντάμηνων προγραμμάτων» και αυτό να περνάει «ντούκου». Το θέμα είναι σοβαρό έχει ειπωθεί πολλές φορές και κάποιος πρέπει να αναλάβει να το εξετάσει αρμοδίως.
Β.Κ

Σκληρός
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιέρεν Ντάισελμπλουμ εξελέγη επισήμως πρόεδρος του Eurogroup, όπως ανακοίνωσαν υψηλόβαθμες πηγές στις Βρυξέλλες. Ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ευρωομάδας «παρά μία ψήφο ομοφώνως». Πρόκειται για έναν σκληρό μονεταριστή και υπέρμαχο της σκληρής εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα. Να δείτε ότι τον Γιούνκερ… θα τον επιθυμήσουμε πολύ σύντομα.
Β.Κ

Χτυπούν
το τουρισμό

Εξαιρετικά αρνητικά για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν Γερμανοί πράκτορες τα τελευταία γεγονότα και τη νέα έκρηξη βίας στη χώρα, καθώς αυτή την περίοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται οι περισσότερες κρατήσεις διακοπών για το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Trendscope το 72% των τουριστικών πρακτόρων εκτιμά ότι δύσκολα θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τα αρνητικά σχόλια του διεθνή Τύπου, κάτι που αναμένεται να έχει σαφείς επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση.
Οι Γερμανοί τουριστικοί μάνατζερ μάλιστα θεωρούν σε ποσοστό 72% ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, ενώ το 54% θεωρεί ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα αποφύγουν την Ελλάδα υπό τον φόβο απεργιών και διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι το 76% των Γερμανών δεν δείχνει διατεθειμένο να μειώσει τον προϋπολογισμό των διακοπών.
Β.Κ

Θα την πληρώσει

Να δείτε που στο τέλος για τη λίστα Λαγκάρντ θα πάει φυλακή ο βοηθός του Διώτη. Πάνω που νόμιζε ότι έχει βολευτεί σε καλή θέση στο δημόσιο!

Χ.Μ.

Θα σκάσουμε

Δεν ήταν για βόλτα ο Βόλος την Κυριακή το βράδυ παρά τις καλές θερμοκρασίες. Η αιθαλομίχλη αποπνικτική από νωρίς το απόγευμα. Καλά όταν κάνει κρύο, αλλά και τέτοια μέρα πώς δικαιολογείται; Κάψτε τα όλα, κάψτε τα!

Χ.Μ.

Σφίγγει
ο κλοιός
Το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους 25.000 φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζονται σε πρώτη ανάγνωση να μην μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις εμβάσματα στο εξωτερικό ύψους 7 δισ. ευρώ την τριετία 2009-2011.

Το περιθώριο για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετους φόρους έως και 45% στη διαφορά ανάμεσα στα εμβάσματα που έβγαλαν στο εξωτερικό και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου και μέχρι τότε, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται να συγκεντρώσουν επαρκές αποδεικτικό υλικό. Από τους 25.000 συνολικά περίπου οι 700 φορολογούμενοι των εμβασμάτων ανήκουν στις εφορίες του Νομού Μαγνησίας. Καρδιοχτύπια…

Ν.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου