ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Είναι όλα ίδια;

είναι-όλα-ίδια-68168
Κατάντησε μονότονο πια. Μόλις βγει κάποιος και καταγγείλει ακροδεξιά βία αρχίζει το… «παράπονο»: Ναι, αλλά δεν κατήγγειλες και τη βία των αγανακτισμένων στις πλατείες ή τις συγκεντρώσεις. Το ’πε ο Πάγκαλος, το ξανάπε ο Άδωνις, το επαναλαμβάνει σταθερά η μαντάμ από την τηλεόραση: «Η βία είναι βία, από όπου και αν προέρχεται». Χωρίς να διευκρινίζουν τι εννοούν ως βία. Ίδια η βία του θύτη και του θύματος. Εκείνη του Ντερτιλή με εκείνη του κλεισμένου στο Πολυτεχνείο που πετούσε νεράντζια στα τότε ΜΑΤ, για παράδειγμα.
Μ.Μ.


Οι τρεις καμπαλέρος
Σήμερα ξαναμαζεύονται οι τρεις συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί. Ο Σαμαράς θα επιμένει για συμφωνίες στο φορολογικό, ο Κουβέλης για το επίδομα γάμου και ο Βενιζέλος για νέα πολιτική συμφωνία μεταξύ των τριών, η οποία θα περιλαμβάνει και ανασχηματισμό με προώθηση νέων υπουργών. Το ’πε ξεκάθαρα χθες, ο Σαχινίδης, που είναι κάτι σαν ντουντούκα ων απόψεων Βενιζέλου.
Μ.Μ.


Τα γνωστά κριτήρια
Τώρα, με ποια κριτήρια θα ορισθούν οι νέοι υπουργοί, το είδαμε και στον ορισμό των διοικητών ΔΕΚΟ ή οργανισμών. Διακομματική συμφωνία, χωρίς βέτο, για να τακτοποιηθούν αποτυχημένοι βουλευτές και τσιράκια της κομματικής εξουσίας.
Μ.Μ.
Να κι ο Καρπάθουλας
Πάνω που ο Σαμαράς επιχειρεί να αποκαταστήσει το ήρεμο κλίμα στο κόμμα του και απλώνει τα δίχτυα έξω από τα γραφεία του Καμμένου (προσπαθώντας να φθάσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών σε άθροισμα για να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο), έρχεται (όχι απαραίτητα μεσάνυχτα με αστραπόβροντα) ο Μητσοτάκης. Δεκαεννιά χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησής του (1993) περιγράφει σε βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου τη δική του εκδοχή για αυτή την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε την Ελλάδα στα όρια ενός νέου διχασμού.
Μ.Μ.
Ρίχνει το γάντι
Δεν αποκλείεται ανωνύμως να ειπωθεί ότι το βιβλίο του ο Μητσοτάκης το έγραψε πάνω σε μία κρίση… Αλτσχάιμερ και με στερητικό σύνδρομο (από τα ντολμαδάκια). Αλλιώς θα πρέπει να του απαντήσει ο ίδιος ο Σαμαράς, στο σημείο που υποστηρίζει ότι αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του και τον είχαν αφήσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προγραμματίσει η χώρα δεν θα έφτανε στην χρεοκοπία ούτε θα έμπαινε υπό την επιτροπεία των δανειστών της και του ΔΝΤ.
Μ.Μ.

Χώρα
γερόντων
Οι πολύτεκνες μητέρες για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα ένιωσαν ότι είναι υπεύθυνες για την χρεοκοπία της χώρας. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης ύψους 98 ολόκληρων ευρώ που λάμβαναν από το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία χρόνια; Είναι ίσως το μόνο επίδομα που δεν έπρεπε να εμπίπτει σε εισοδηματικά κριτήρια. Είναι μια αναγνώριση προσφοράς της Ελληνίδας πολύτεκνης μάνας και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν ήταν εύπορη ή άπορη. Ίδια είναι η προσφορά, αλλά οι εγκέφαλοι πού να το καταλάβουν; Γίναμε χώρα γερόντων και θα μας σώσουν τα 98 ευρώ; Τι να πει κανείς;

Χ.Μ.

Σε διαθεσιμότητα
Αν, λέμε αν, έβαζε ο Παπάς το γκολ, στο 88΄ στο προχθεσινό ντέρμπι στο Πανθεσσαλικό τι θα γινόταν; Θα τον έβγαζαν σε διαθεσιμότητα…

Ποδόσφαιρο
και συνδικαλισμός
Ποιος συνδικαλιστής από την Υπηρεσία Καθαριότητας μετά τον αγώνα Ολυμπιακού – Νίκης ήταν σε αναμμένα κάρβουνα; Ο φόβος του ήταν μήπως νεαροί φίλαθλοι βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια, δίνοντας έτσι λαβή σε κάποιους να συκοφαντήσουν τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους…

Κόντρες
Για πρωτοφανή ένδεια σε πολιτικά επιχειρήματα κατηγόρησε τους επικεφαλής των μειοψηφιών ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Ετήσιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2013. Προηγουμένως ο κ. Δουλόπουλος για λογαριασμό της μείζονος μειοψηφίας (σ.σ. έλειπε η κ. Μακρή), ο κ. Νάνος για λογαριασμό της ΛΑΣ και ο Γ. Μολοχίδης για λογαριασμό των Δρόμων Συνεργασίας είχαν κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή για ανεπάρκεια και για έλλειψη πρωτοβουλιών.
Ο… χούλιγκαν
Τα παραλειπόμενα του τοπικού ντέρμπι όπως ήταν φυσικό ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στα πηγαδάκια λίγο πριν τη συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ήταν στο ντέρμπι και αν κρίνουμε από τα σχόλια ο πιο… χούλιγκαν ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδης.
Δεν υπήρχε
συμμετοχή
Ματαιώθηκε λόγω έλλειψης συμμετοχής η χθεσινή πορεία των δημοτικών υπαλλήλων από το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας μέχρι το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οδό Δημητριάδος. Το ίδιο προγραμματίζεται να γίνει και σήμερα, στις 11 το πρωί, αυτή τη φορά από το Δημαρχείο του Βόλου.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ


Πήγε για μαλλί…
Πήγε χτες για μαλλί ο Στουρνάρας κι έφυγε… κουρεμένος από τον Άρειο Πάγο! Απορρίφθηκε ως αντισυνταγματική η είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ!
…Θα επιμείνει και σήμερα ο υπουργός! Για λεφτά υπέρ των δανειστών πρόκειται, ποια δημοκρατία, ποιο Σύνταγμα τώρα και κουραφέξαλα! Αλλά εδώ κυβερνούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, το χαράτσι της ΔΕΗ περιμέναμε για να διαπιστώσουμε αν υπηρετούν τη δημοκρατία;
Φ.Τ.

Επανασφαγιασμός
Από την Πρωτοχρονιά του 2013 επανασφαγιάζονται οι συντάξεις, σύμφωνα με τις… διατάξεις(!!!) του τρίτου μνημονίου!
…Όσο σκέφτεται κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε τον δρόμο σωτηρίας του Παπανδρέου λάθος κι απάτη, παθαίνει. Όσο σκέφτεται ότι οι σημερινοί υπουργοί του Σαμαρά κάποτε απέρριπταν το μνημόνιο κι έβρισκαν καταφυγή στα 18 αντιμνημονιακά σημεία του αρχηγού τους, γυαλίζει το μάτι του. Όσο σκέφτεται τον ίδιο τον Σαμαρά να λέει τότε ότι από τα 18 περίφημα σημεία του τα 10 είναι άμεσης εφαρμογής και τα υπόλοιπα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ τώρα εφαρμόζει την πολιτική του Παπανδρέου και χρησιμοποιεί τις ίδιες φοβέρες, τις ίδιες απειλές, τρελαίνεται.
Φ.Τ.

Θέλουμε να τ’ ακούμε!
Δηλαδή αυτή η συνάντηση Σαμαρά με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στόχο έχει τις επενδύσεις με όρους που θα διασφαλίζουν το συμφέρον της χώρας και του λαού; Θα υπάρξει, για παράδειγμα, ήπια κερδοφορία και αποκλεισμός εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών των ξένων ολιγαρχών, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του κόσμου της εργασίας, την ανάκληση από το καθεστώς πτώχευσης των αυτοαπασχολούμενων, την ακύρωση της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων κ.τ.λ., κ.τ.λ.;
…Πες το μας, κύριε Σαμαρά, μας έσκασες!
Φ.Τ.


Η βία του Γιάννη Αγιάννη
Βολεύει πολύ να ταυτίζεται η φασιστική βία με την παράνομη και καταδιωκόμενη βία του πεινασμένου και εκμεταλλευόμενου. Μετρ σε κάτι τέτοια κι ο Πάγκαλος κι ο Άδωνις.
…Η βία του Γιάννη Αγιάννη που σπάει το τζάμι και κλέβει ένα καρβέλι για να μην πεθάνει της πείνας δεν είναι ίδια με τη φασιστική βία, κύριοι.
Φ.Τ.

Ηγέτιδα τάξη
Το πρακτορείο Reuters σε εκτενές του δημοσίευμα για το «τρίγωνο της εξουσίας» στην Ελλάδα αναφέρεται στις στενές σχέσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης με επιχειρηματικά συμφέροντα κι επιτίθεται με δριμύτητα στους μεγαλοεκδότες, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για την κρίση που μαστίζει τη χώρα.
…«Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η γενική αναπηρία της ηγέτιδας τάξης στην Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις. Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα».
Αυτά έλεγε ο Γ. Σεφέρης το 1945 για την ηγέτιδα τάξη, την ίδια που και σήμερα εξακολουθεί να είναι ηγέτιδα.
Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου