ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στα κεραμίδια

στα-κεραμίδια-86346
Χρίστηκε υπεύθυνος συντήρησης και επίβλεψης του οδικού δικτύου, εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο Ζαγοράς, όμως αντί να ασχολείται με το αντικείμενό του βάσει της σύμβασης που υπέγραψε στο πλαίσιο του πεντάμηνου κοινωφελούς εργασίας «στρογγυλοκάθεται» όλη μέρα απολαμβάνοντας το ωράριό του. Προφανώς αισθάνεται ότι έχει «μπάρμπα στην κορώνη», αφού ο «διορισμός» του στη συγκεκριμένη θέση ήρθε απευθείας από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αργ. Κοπάνα, όπως λένε οι πληροφορίες μου, όμως ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει; Όσοι τον βλέπουν να κάθεται προκλητικά , σχολιάζοντας τους πάντες και τα πάντα… στην κοινωνική δικτύωση… είναι στα κεραμίδια. Μήπως πρέπει να τον επαναφέρουν στην τάξη από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας;
Β.Κ

Ναι μεν, αλλά…
Το ΠΑΜΕ πανελλαδικά καταγγέλλει την απόφαση να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη και αντιπρότεινε για παράδειγμα το Λαύριο, το Πέραμα, την Ελευσίνα, «που σηματοδοτούν -όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του- εργατικούς αγώνες και ταυτόχρονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης» και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν στους χώρους δουλειάς τις συλλογικές αποφάσεις και αγώνες ενάντια στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που αποφάσισε η τρικομματική κυβέρνηση. Βέβαια το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ, όμως αντιπροσώπους μάχη δίνει για να τους βγάλει στις αρχαιρεσίες που γίνονται στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.
Β.Κ

«Κάρφωμα»
Η ανακοίνωση της Εργατικής Αυτονομίας που δημοσιεύεται σήμερα βάζει τα πράγματα στη θέση τους και εάν μη τι άλλο «καρφώνει» το Δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ όταν επισημαίνει «ότι στέκεται με παγερή αδιαφορία απέναντι στην εκφρασθείσα στήριξη του συνδυασμού μας από το Δίκτυο των συνδικαλιστών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, αλλά και από οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές ή συνδικαλιστικές συλλογικότητες διέπονται απ’ την ίδια μ’ αυτόν αντίληψη» και καταφέρεται με σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για «τακτικές εξαπάτησης» κ.α. Τελευταίες μέρες τελικά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μάχη για το ΕΚΒ, μέχρι αύριο όμως που θα ανοίξουν οι κάλπες.
Β.Κ

Αναψε φωτιές…
Eνας 40χρονος υπάλληλος που υπηρετεί στη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου, εμφανώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με εκείνους που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, είχε την ατυχή έμπνευση στη χθεσινή Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας να κατηγορήσει τα μέλη του προεδρείου πως λιγοψυχούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Σε ένα αγώνα χρειάζεται να έχεις…». Κατάλαβε το λάθος του, ζήτησε συγνώμη, αλλά τι να το κάνεις; Η φωτιά είχε ανάψει, αλλά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις, καθώς επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι…
Εν δυνάμει
απολυμένοι
Σε κοινή και επιτυχημένη γραμμή συστρατεύθηκαν χθες οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ (Καρυδάκη, Τσαλούχας, Φαλαγκάρης και Πετρόπουλος) που απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία: «Όλοι συνάδελφοι είμαστε εν δυνάμει απολυμένοι» και απ΄ ό,τι φάνηκε από την ψηφοφορία το επιχείρημά τους έπεισε.
Μην τσιμπάτε
Μην τσιμπάτε από τα δημοσιεύματα των Αντιδημάρχων στις κυριακάτικες εφημερίδες Θα βρούμε τρόπο για να πληρωθούμε, ενώ για τον προϋπολογισμό υπάρχουν κα τα δωδεκατημόρια, είπε το μέλος της ΔΑΣ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Διονύσης Φαλαγκάρης, σε μία προσπάθεια να πείσει με τη σειρά του τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Ποιος μπήκε
από το παράθυρο;
Η… λασπουριά έχει φτάσει μέχρι το Βόλο, είπε ένας εκ των ομιλητών, ο Κ. Σταυρόπουλος, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Ποιος μπήκε από το παράθυρο; διερωτήθηκε
Οι περισσότεροι, όπως είπε, μπήκαν μετά από δικαστικές αποφάσεις καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ.
ΑΝΤ.ΤΣΕΛ.
Σταθερότητα
Αυτό που εξασφαλίζουν οι τελευταίες αποφάσεις είναι η σταθερότητα και τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Αν η χώρα θα αναπτυχθεί, αν η ανεργία θα μειωθεί και πολλά άλλα που σήμερα ταλαιπωρούν την κοινωνία, είναι καθαρά δική μας υπόθεση. Αυτά, για τους σφοδρούς πολέμιους και για τους θερμούς υποστηρικτές των αποφάσεων του Eurogroup.

X.M.

Απλή αριθμητική
Πρακτικά η απόφαση του Eurogroup σημαίνει ότι από τη μείωση των επιτοκίων κερδίζουμε 2 δισ. ευρώ και από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ άλλα 7 δισ. Σύνολο 9 δισ. ευρώ. Αφού η κυβέρνηση είπε ότι συνολικά θα κερδίσουμε 40 δισ., λογικά τα υπόλοιπα θα τα εξοικονομήσουμε από το «κούρεμα» ομολόγων, όταν γίνει. Απλά πράγματα.
Μ.Μ.

Αν δεν θελήσουν;
Το ερώτημα είναι άλλο: Αν κάποιος δεν δώσει ομόλογα που έχει κοψοχρονιάς και περιμένει για να απαιτήσει εξόφληση στο ακέραιο. Αν δεν τα πάρει, θα προσφύγει σε αγγλικό δικαστήριο (μην το ξεχνάμε). Είναι η περίπτωση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αργεντινή, για την οποία όλο χαρά ανέλυε στο Mega ο Κεφαλογιάννης, νομίζοντας ότι έτσι χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μ.Μ.

Με αέρα και νερό (από το ρυάκι)
Εμ, δεν είναι απλώς «περικοπή μισθού και σύνταξης» για να βγει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc το 17,5% των πολιτών έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στο ψωμί και το 16,2% στο γάλα.
Μ.Μ.

Ποιος θα πρωτοπάρει;
Η Eurobank στην ανάλυσή της επιμένει ότι από τη δόση που θα πάρουμε, μόλις τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για να πληρωθούν οφειλές του δημοσίου. Στην ουρά περιμένουν πολλοί:
Οι προμηθευτές καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εισαγωγείς ανταλλακτικών αυτοκινήτων για τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Προμηθευτές φαρμάκων σε κρατικά νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.
Εισαγωγείς ιατρικών εργαλείων και αναλωσίμων ειδών σε νοσοκομεία.
Κατασκευαστές οδικών έργων που έχουν «παγώσει» κάθε εργασία τα δύο τελευταία χρόνια.
Επιστροφές φόρων σε ιδιώτες από τους οποίους αποδεδειγμένα έχει παρακρατηθεί παράνομα φόρος.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στα οποία χρωστάει το κράτος μεγάλα ποσά από το 2008 και το 2009 για διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Μ.Μ.

Γιατί μίλησε;

Θα χάρηκαν στο ΠΑΣΟΚ όταν είδαν το Λοβέρδο να προσέρχεται στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Μέχρι που τον άκουσαν όταν πήρε το λόγο…

Μ.Μ.

Χρειαζόταν;
Χρειαζόταν 12 χρόνια απίστευτων δεινών για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 120% το 2020, όσο δηλαδή ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου μάς έβαζε… εθελουσίως στα μνημόνια; Αν είναι έτσι γιατί δεν κουρεύαμε εξαρχής το χρέος παρά δεχτήκαμε πρώτα να το φουσκώσουμε στο 180% για να το επαναφέρουμε στο αρχικό του μέγεθος;
…Ε, λοιπόν, χρειαζόταν. Πώς αλλιώς θα συνέτριβαν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας κι η Γερμανία θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε οικονομική αποικία;
Φ.Τ.
Μόνο αυτό αρκεί
Λύσσαξαν οι μνημονιακές δυνάμεις να καταγάγουν μια επικοινωνιακή νίκη, θέλοντας να λησμονήσουν, έστω και για λίγο, ότι από αύριο κιόλας τους περιμένει η… πραγματικότητα, δηλαδή η πολιτική και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γι’ αυτό και χοροπηδάνε στα κανάλια, αποκρύπτοντας τους όρους του 3ου μνημονίου.
Ένα παράδειγμα: Από πού θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα 4,5% το 2014, όταν η παραγωγική βάση της χώρας είναι διαλυμένη, αυτή που απέμεινε μη ανταγωνιστική και, βέβαια, εξ ορισμού αποκλείεται ο δανεισμός; Μα, απ’ τα συνήθη υποζύγια, τον κόσμο της εργασίας! Πώς; Με… νέα μέτρα! Το ύψος των οποίων φτάνει στα… 6,5 δισ. περίπου!
…Και μόνο αυτό αρκεί για να πάψει να αναρωτιέται κανείς αν το τρίτο μνημόνιο εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.
Φ.Τ.

Τι δεν καταλαβαίνουν;
Γιατί χαίρονται σήμερα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης;
Μήπως γιατί αναλαμβάνει δράση η ειδική ομάδα παρακολούθησης του προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξένοι θα κουμαντάρουν κατά το δοκούν τις κρατικές δαπάνες και θα αποφασίζουν για την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου;
Μήπως γιατί μπήκε ρήτρα αυτόματης διόρθωσης των όποιων παρεκκλίσεων του προγράμματος, δηλαδή νέα μέτρα επί των συνήθων υποζυγίων;
Μήπως γιατί διαλύεται η κοινωνική συνοχή;
Μήπως γιατί αποσυντίθεται η δημοκρατία;
Μήπως γιατί η πολιτική των μνημονίων υπονομεύει την αναπαραγωγή της κοινωνίας μας και καθιστά το ελληνικό κράτος – έθνος μη βιώσιμο;
Μήπως γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς Έλληνες, μιας κι πολιτική των μνημονίων εντείνει τη μετανάστευση της νεολαίας στο εξωτερικό, με ορατό τον κίνδυνο σε μια προοπτική χρόνου να διασκορπιστούμε στα πέρατα της οικουμένης, όπως οι Εβραίοι πριν 2.000 περίπου χρόνια, αφήνοντας τη χώρα λάφυρο στους πολυεθνικούς διαχειριστές της κ.τ.λ., κ.τ.λ.;
…Δεν μπορεί οι κύριοι που κυβερνούν τη χώρα να μη βλέπουν τι γίνεται. Οπότε…
Φ.Τ.

Πάρτε μαζί σας νερό…
«Χθες έκλεισε και τυπικά -έκλεισε οριστικά- μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα» τόνισε ο Σαμαράς στο διάγγελμά του μετά το Eurogroup.
…Καλά το είπε ο ποιητής: Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία.
Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου